infakt__frame.jpgProizvodnja jagodičastog voća mogla bi da ima široku perspektivu u valjevskom kraju obzirom na povoljne agro-ekološke uslove i tradiciju proizvodnje, pre svega maline, ali i kupine, istakao je prof. dr Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada na današnjem seminaru organizovanom za voćare ovog kraja.
Profesor Keserović je na današnjem seminaru predstavio novi program u proizvodnji jagoda, kao i tehnologiju koja se primenjuje.
Vlada Republike Srbije utvrdila je ovih dana Predlog zakona o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima i uputila ga u skupštinsku proceduru. Organska poljoprivreda u svetu poslednjih godina beleži stalni rast, dok kod nas, ne samo što se nedovoljno koriste veliki potencijali u ovoj oblasti, već se o tome šta je to organska proizvodnja još uvek malo zna. Pojam organski podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zasnovanu na prirodnim procesima i upotrebi organskih materija. To znači da se za ishranu i zaštitu bilja ne mogu koristitit sredstva sintetičko-hemijskog porekla, regulatori rasta i genetski modifikovani organizmi. Precizno su definisani i kvalitet vode za navodnjavanje, kao i dozvoljena zagađenost vazduha. Organski proizvodi se posebno obeležavaju i deklarišu i zahvaljujući tim oznakama potrošači mogu lako da ih prepoznaju.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…