infakt__frame.jpg“Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima” kaže prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima. Rođenjem i prvim trenucima života čovek poseduje ljudska prava. Ona su zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata.
Savremena međunarodna regulativa ljudskih sloboda i prava započinje Poveljom Ujedinjenih nacija 1945. godine. Povelja kao jedan od globalnih ciljeva UN proglašava i definiše nužnost saradnje među državama radi rešavanja “međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne ili humanitarne prirode i unapređivanje i podsticanje poštovanja prava čoveka i osnovnih sloboda za sve bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru”, što stoji u prvom članu. pšta deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima proglašena je 10. decembra 1948. zbog čega se ovaj datum obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava.
Najjednostavnije je prepustiti odgovornost za stanje ljudskih prava nosiocima državnih funkcija, ali stepen poštovanja ljudskih prava zavisi najviše od nas samih.
ao i svake godine, UN Visoki Komesarijat za ljudska prava (UN OHCHR), Misija u Srbiji i Crnoj Gori, obeležiće 10. decembar, Međunarodni Dan ljudskih prava, nizom aktivnosti u gradovima širom Srbije. U 18 gradova u Srbiji 10. decembar obeležiće se kroz projekat “Drvo života”. Sadnice drveta najpre će biti postavljane na gradskim trgovima, a građani će moći da okite “drvo života” komadićima papira sa ispisannim porukama o ljudskim pravima.
“Drvo života” u Valjevu biće zasađeno na zelenoj površini iza Narodnog muzeja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…