>>>43. p. n. e. – Ubijen je je rimski govornik, političar, filozof i pisac Marko Tulije Ciceron, najveći stilista u rimskom pesništvu.

>>>1834. – Rođen je pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, profesor univerziteta u Kijevu i Odesi, akademik i ministar pravde u Crnoj Gori.

>>>1857. – Rođen je srpski slikar Uroš Predić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, tipični predstavnik akademskog realizma, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija.

>>>1863. – Rođen je italijanski kompozitor Pjetro Maskanji, tvorac prve verističke opere.

>>>1890. – Rođen je srpski pisac i botaničar Stevan Jakovljević, profesor Univerziteta u Beogradu i rektor od 1945. do 1950.

>>>1896. – Dvorskoj kancelariji u Beču predat je prvi “Carski memorandum” u kojem su predstavnici 14 srpskih autonomnih opština u Bosni i Hercegovini izložili nepravde okupacione uprave, koja je pogazila sve povlastice Srba u crkvi i školi. Car Franc Jozef I je s negodovanjem odbacio memorandum, a potpisnici su na razne načine proganjani.

>>>1914. – Skupština Srbije usvopjila je u Nišu u Prvom svetskom ratu Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u zajedničku državu, na koju su savezničke sile odgovorile ćutanjem.

>>>1921. – Umro je srpski biolog Živojin Jurišić, osnivač Muzeja srpske zemlje i Srpskog botaničkog društva.

>>>1922. – Severna Irska je glasala za odvajanje od Republike Irske.

>>>1941. – Japan je bez objave rata napao američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima, a nekoliko časova kasnije predsednik SAD Frenklin Rozevelt objavio je da je njegova zemlja ušla u Drugi svetski rat.

>>>1941. – Velika Britanija je u Drugom svetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj, zemljama koje su kao članice Trojnog pakta učestvovale u agresiji na SSSR.

>>>1946. – Skupština Jugoslavije je izglasala zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je ujedno likvidiran inostrani kapital, koji je u industiji i rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.

>>>1971. – Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio i TV signale s Marsa.

>>>1975. – Umro je srpski internista Radivoje Berović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1988. – U zemljotresu u Jermeniji poginulo je više od 25 000 ljudi, a pola miliona ostalo bez krova nad glavom. Uništeno je 10 odsto jermenske industrije.

>>>1995. – Sonda sa američkog vasionskog broda “Galilej” ušla je u atmosferu Jupitera i 75 minuta slala podatke pre nego što je izgorela.

>>>2001. – Snage Severne alijanse preuzele su u Avganistanu kontrolu nad gradom Kandahar, poslednjim uporištem talibana.
Snage Severne alijanse preuzele su u Avganistanu kontrolu nad gradom Kandahar, poslednjim uporištem talibana.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…