infakt__frame.jpgPotpisivanjem ugovora između republičkog Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, opštine Valjevo i valjevskog Centra za socijalni rad, vrednim oko 1.850.000 dinara obezbeđena su sredstva za realizaciju projekta “Dajmo živost godinama” koji će biti sproveden naredne godine.
Projekat se odnosi na one kategorije stanovništva socijalno i zdravstveno ugrožene, odnosno lica starija od 65 godina, bez porodičnog staranja, bez sredstava za život, teško hronično obolela sa porodičnim problemima, lica koja su zlostavljana i zanemarena. Takvih je, prema podacima Centra za socijalni rad na području valjevske opštine 486. Inače u opštini Valjevo živi 21.670 stanovnika starijih od 60 godina,odnosno 22,39 %,u odnosu na celu populaciju.Realizacija ovog projekta podrazumevaće timski rad na terenu stručnih službi i lekara, medicinskih sestara, socijalnih radnika i osoba koje će biti angažovane na održavanju higijene prostora i koja će obilaziti stare, ugrožene i iznemogle u njhovim domovima, sve u cilju smanjenja stepena ugroženosti. Kontrolni pregledi i psiho-socijalna podrška biće realizovani i u najudaljenijim selima u više navrata, a u okviru akcije “Selu u pohode” obuhvatiće i one korisnike koji su u sličnoj ili istoj situaciji, koji nisu na evidenciji Centra za socijalni rad i žive u selima gde nema u bližoj okolini Dom zdravlja.
Nosilac projekta je CSR a partneri na projektu su Opštinsko udruženje penzionera, Medicinski centar Valjevo i lokalna samouprava.

Osim ovog novca koje je izdvojilo Ministarstvo u realizaciji projekta , učestvovaće i opština Valjevo i u narednoj godini za to će izdvojiti iz budžeta 74.000 dinara.
Fond za socijalne inovacije (FSI) je program Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji predstavlja jedan od mehanizama za reformu sistema socijalne zaštite i za primenu preporuka Strategije za smanjenje siromaštva. Aktivnosti FSI podržavaju Vlada Republike Srbije, Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Vlada Kraljevine Norveške.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…