U galeriji Narodnog muzeja u Valjevu u nedelju 4. decembra otvorena je izložba radova studenta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu pod nazivom “Srednjevekovne crkve i manastiri u Srbiji”.

Arhitektura je jedna od nauka koja pomaže u očuvanju kulturne baštine, upravo zbog toga je značajna izložba “Srednjovekovne crkve i manastiri u Srbiji” rekao je prilikom otvaranja postavke dir. Narodnog muzeja u Valjevu Vladimir Krivošejev……

Prof.arhitekta Zoran Lazović- šef katedre za arhitekturu i urbanističko projektovanje kaže da je
Valjevo prvi grad posle Beograda u kome je ova izložba doživela svoju promociju. Ovu jedinstvenu Izložbu napravili su studenti arhitekture, oni su prikazali deo srpske istorije na jedinstven način koji do sada nije postojao…

Izložba je nastala nakon obimnih analiza urađenih posle studijskih putovanja. U dva navrata tokom 2004 i 2005 godine studenti su obišli 14 manastira.

Spasoje Krunić prof. na arhitektonskom fakultetu u Beogradu
Tokom putovanja studenti su obišli naše svetinje u Srbiji- Kalenić, Ljubostinju, Žiču, Gradac, Perovu crkvu, Đurđeve stupove, Sopšoćane, Studenicu, Lazaricu, Ravanicu, Mileševo. Izuzev Manastira Ćelije i Lelić i manastira na KiM.

Spasoje
Završena je i priprema za štampu publikacije koju će izdati Arhitektonski fakultet, a urađen je i prevod na engleski i ruski jezik.

Izložba je jedinstven primer objedinjenog prikaza našeg srednjevekovnog graditeljstva posmatrano sa arhitektonskog i urbanističkog aspekta na 66 panoa.

Jovan Jovanović- apsolvent

Izložba “Srednjovekovne crkve i manastiri u Srbiji” prvi put je otvorena 19. oktobra povodom slave arhitektonskog fakulteta, a prvo gostovanje van Beograda je u Valjevu. Nakon Valjeva izložba će obići i druge gradove u Srbiji. Svi koji žele da pogledaju ove jedinstvene radove mladih arhitekata mogu to učiniti do 18. decembra.

/>

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…