Razboj je davno zaboravljeni deo našeg pokućstva. Umetnost ručnog tkanja, veza i zlatoveza poznate su još od davnina, kada je čovek poželeo da ukrasi sebe i svoj dom. Već duže vreme je poznato da polako nestaju stari zanati koji čine osnovu našeg kulturnog i etnografskog blaga. Ručno tkanje ima veliku tradiciju u našem narodu.
Miroslav Timotijević već više od šest godina se bavi proizvodnjom razboja. U početku su to bili drveni razboji, a kasnije je prešao na proizvodnju metalnih razboja od tankozidnih cevi koje se platificiraju, a sve to u kombinaciji sa parenom bukovinom u raznim bojama u zavisnosti od želje kupca.

Korišćenje kulturnog nasleđa za inspiraciju savremenog stvaralaštva nije nova pojava. Poznati kvaliteti narodnih nošnji takođe su, s vremena na vreme, skretali pažnju modnih kreatora. Rukovodeći se našom tradicijom i narodnim stvaralaštvom, osavremenjuju se i oživljavaju stare narodne vrednosti u savremenom načinu života.

Da bi rad bio olakšan, u komplet spada pored automatskog čunka i čunak sa žljebom i čunak lajsna. Tu je i boks za osnivanje i zatezanje i nosač sa deset kalemova za predivo i umetak za premotavanje prediva.
Standardna radna širina razboja je 90 cm, ali se rade i manji od 50 cm koji mogu da se sklapaju i lako su prenosivi. Ukoliko se izvrši povezivanje pedala, na razboju se mogu tkati materijali koji imaju širinu do 180 cm

Razboji koji su vezani za našu tradiciju danas se mogu naći ne samo širom Srbije već i u bivšim jugoslovenskim republikama, u Bugarskoj i Nemačkoj. Moderni razboji namenjeni su kako Timotijević kaže i za amatere i za profesionalce.

U preduzeću na izradi razboja trenutno radi četvoro ljudi, u planu je i proširivanje, a kao svojevrstan paradoks Timotijević ističe da nijedan razboj za proteklih šest godina nije prodat u Valjevu.
A ipak, lepo uređen tkački kutak, sa razbojem i predivom, može da oplemeni svaki dom.

uređen tkački kutak, sa razbojem i predivom, može da oplemeni svaki dom.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…