infakt__frame.jpgPre samo četiri godine biološko veštačenje metodom DNK otiska je bilo skoro nepoznata vrsta veštačenja kod nas. O značaju ove vrste veštačenja, kao i mogućnostima da se na osnovu rezultata takvog veštačenja razreše najteža krivična dela, utvrdi – isključi očinstvo nekog lica, određena saznanja imao je veoma mali broj ljudi iz naše stručne javnosti. Seminar pod nazivom “Genetika i njena primena u pravosuđu”, održan je danas u Okružnom sudu u Valjevu. Skupu su prisustvovali predstavnici sudstva, tužilaštva, advokature, policije i Odbora za ljudska prava Valjevo.
U našoj zemlji postoje veoma dobre ustanove koje se bave ne samo veštačenjem nego i proučavanjem DNK i to su Institut za sudsku medicinu u Beogradu, Institut u Novom sadu, Biološki fakultet u Beogradu i Institut MUP-a Srbije. Seminar “Genetika i primena u pravosuđu “,održan je u Beogradu i Valjevu uz predavače iz Italije i naše zemlje. Zahvaljujući predstavnicima Italije koji učestvuju u radu seminara i čija je praksa da se skupovi ne održavaju u velikim centrima , Okružni sud u Valjevu će biti domaćin drugog dana seminara.
škero

Poseban značaj ova vrsta veštačenja dobila je ratifikacijom Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i prijemom naše zemlje u Savet Evrope, s obzirom da je veštačenje biološkog materijala, koji se pronalazi na licu mesta posle izvršenja krivičnog dela i uzima od pojedinih osoba u različitim fazama krivičnog postupka ili u postupku utvrđivanja – osporavanja očinstva u posrednoj, ali i veoma značajnoj vezi sa ostvarivanjem ljudskih prava. U korelaciji sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama postavljaju se brojna pitanja u pogledu što potpunijeg regulisanja materije biološkog veštačenja, kao npr. domet ograničenja osnovnih ljudskih prava i sloboda sa aspekta povrede prava na privatnost, zbog zahteva da se od pojedinih lica u određenim sudskim postupcima uzme određeni biološki materijal radi upoređenja i identifikacije osobe koja je vlasnik određenog traga, tu su takođe i pitanja postojanja baze podataka, zaštite genetičke privatnosti i drugo.
ministar
Usvajanjem ovih zakona naša zemlja bi ušla u krug razvijenih zemalja, imala bi svoju bazu podataka i mogućnost razmene sa drugim članicama Interpola što bi omogućilo rešavanje najtežih krivičnih dela, paternitetskih sporova i pitanje nestalih lica.
U prvom delu seminara prezentovana je mreže za Evropske nauke i sudove koju je odžao Đuzepe Đenari, sudija iz Milana, a potom je prezentovana situacija u Srbiji. Predavači u tom bili su Oliver Stojković sa Instituta za sudsku medicinu iz Beograda i sudija Dragan Obradović. U popodnevnom delu seminara o konceptu kliničke forenzičke medicine govorio je Đorđe Alempijević sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, a za kraj seminara održana je prezentacija slučajeva baziranih na DNK analizama.
Seminar “Genetika i njena primena u pravosuđu” organizovan je zahvaljujući saradnji sa Međunarodnim centrom za genetski inženjering i biotehnologiju iz Trsta i Evropskom mrežom za prirodne nauke, zdravlje i sudove.
Naredni seminar se očekuje polovinom novembra u Sarajevu uz učešće predstavnika svih bivših jugoslovenskih republika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…