infakt__frame.jpgPre samo četiri godine biološko veštačenje metodom DNK otiska je bilo skoro nepoznata vrsta veštačenja kod nas. O značaju ove vrste veštačenja, kao i mogućnostima da se na osnovu rezultata takvog veštačenja razreše najteža krivična dela, utvrdi – isključi očinstvo nekog lica, određena saznanja imao je veoma mali broj ljudi iz naše stručne javnosti. Seminar pod nazivom “Genetika i njena primena u pravosuđu” održaće se u subotu 5. novembra u Okružnom sudu u Valjevu.
– Mi imamo veoma dobre ustanove koje se bave ne samo veštačenjem nego i proučavanjem DNK i to su Institut za sudsku medicinu u Beogradu, Institut u Novom sadu, Biološki fakultet u Beogradu i Institut MUP-a Srbije. Seminar Genetika i primena u pravosuđu održaće se u Beogradu i Valjevu uz predavače iz Italije i naše zemlje, kaže Dragan Obradović, predsednik Okružnog suda u Valjevu.
Zahvaljujući predstavnicima Italije koji učestvuju u radu seminara i čija je praksa da se skupovi ne održavaju u velikim centrima , Okružni sud u Valjevu će biti domaćin drugog dana seminara.
– U prvom delu seminara predviđena je prezentacija mreže za Evropske nauke i sudove koju će držati Đuzepe Đenari, sudija iz Milana, a potom je predviđen prikaz situacije u Srbiji. Predavači u tom delu biće Oliver Stojković sa Instituta za sudsku medicinu iz Beograda i sudija Dragan Obradović. U popodnevnom delu seminara svoje izlaganje na temu ” Forenzička nauka, prošlost, sadašnjost i budućnost” imaće Lučijano Garofano iz italijanske policije. O konceptu kliničke forenzičke medicine govoriće Đorđe Alempijević sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, a za kraj seminara predviđena je prezentacija slučajeva baziranih na DNK analizama.
Na skup su pozvani predstavnici sudstva, tužilaštva, advokature, policije.
Poseban značaj ova vrsta veštačenja dobija ratifikacijom Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i prijemom naše zemlje u Savet Evrope s obzirom da je veštačenje biološkog materijala, koji se pronalazi na licu mesta posle izvršenja krivičnog dela i uzima od pojedinih osoba u različitim fazama krivičnog postupka ili u postupku utvrđivanja – osporavanja očinstva u posrednoj, ali i veoma značajnoj vezi sa ostvarivanjem ljudskih prava. U korelaciji sa osnovnim ljudskim pravima i slobodama postavljaju se brojna pitanja u pogledu što potpunijeg regulisanja materije biološkog veštačenja, kao npr. domet ograničenja osnovnih ljudskih prava i sloboda sa aspekta povrede prava na privatnost, zbog zahteva da se od pojedinih lica u određenim sudskim postupcima uzme određeni biološki materijal radi upoređenja i identifikacije osobe koja je vlasnik određenog traga, tu su takođe i pitanja postojanja baze podataka, zaštite genetičke privatnosti i drugo.
– Naš zakon se nalazi u fazi Nacrta i uskoro bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri. Pored tog Zakona trebalo bi usvojiti i Zakon o prikupljanju, skladištenju i čuvanju biološkog materijala i treći zakon je Zakon o zaštiti genetičke privatnosti. To je veoma kompleksan zakon i za njega će biti potrebno mnogo više vremena i predstavlja suštinu šta se sme, šta se ne sme i do koje mere se sme zadirati u nečiju privatnost.
U izradi Nacrta zakona učestvovala je Branka Roman, profesor sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dr Oliver Stojković sa Instituta za sudsku medicinu, Branislav Simonović, profesor sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu i Dragan Obradović, predsednik Okružnog suda u Valjevu,a
Nacrt ovog zakona predstavnici Saveta Evrope ocenili su veoma pozitivno.
Usvajanjem ovih zakona naša zemlja bi ušla u krug razvijenih zemalja, imala bi svoju bazu podataka i mogućnost razmene sa drugim članicama Interpola što bi omogućilo rešavanje najtežih krivičnih dela, paternitetskih sporova i pitanje nestalih lica.
Seminar “Genetika i njena primena u pravosuđu” organizovan je zahvaljujući saradnji sa Međunarodnim centrom za genetski inženjering i biotehnologiju iz Trsta i Evropskom mrežom za prirodne nauke, zdravlje i sudove.
Naredni seminar se očekuje polovinom novembra u Sarajevu uz učešće predstavnika svih bivših jugoslovenskih republika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…