Iako naša zemlja spada u zemlje sa malim brojem obolelih od HIV-a odnosno AIDS-a epidemiološka situacija se može okarakterisati kao nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja, s obzirom na teške socijalno-ekononomske uslove kao i rizično ponašanje.
HIV je skraćenica koja označava humani imunodeficijentni virus. Kada se osoba inficira HIV-om on joj napada imunološki sistem koji organizmu služi kao odbrana od bolesti. Ovaj proces nije vidljiv. Inficirana osoba može izgledati i osećati se savršeno dobro dugi niz godina i ne mora znati da u sebi nosi virus. Kako se sida prenosi i kako se zaštititi od nje upravo ćete saznati.

Na osnovu jednog istraživanja iz protekle godine gde je anketirano 344 seksualno aktivnih osoba svega 10% koristi kondom, oko 12% koristi kondom povremeno, a čak 77% uopšte ne koristi kondom što je veoma frapantan podatak. Prema rečima Aleksandra Tomića, predsednika Regionalne kancelarije Omladine JAZAS-a Valjevo u ovoj godini je u Valjevu jedna osoba obolela od AIDS-a, a od evidentiranih 11 osoba jedna je umrla.

Za sada nema novoinficiranih osoba u ovoj godini, ali zvanični podaci biće gotovi pred kampanju koja će trajati od polovine novembra do polovine decembra. Pitali smo neke od mlađih sugrađana da li su dovoljno informisani o HIV-u da bi se zaštitili?

U mnogim zemljama danas postoje napredni medicinski tretmani koji olakšavaju i usporavaju bolest i na određeni vremenski period umanjuju njene posledice, ali na žalost lek koji bi sidu potpuno izlečio još uvek nije pronađen. Zbog ovih činjenica, preventivne mere su od izuzetne važnosti! Ne dobiti HIV je za sada jedini pravi način borbe protiv ove teške i neizlečive bolesti.

etne važnosti! Ne dobiti HIV je za sada jedini pravi način borbe protiv ove teške i neizlečive bolesti.

@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…