Predstavnici Instituta za urbanizam i arhitekturu iz Beograda juče su zajedno sa radnom grupom opštine Valjevo obišli četiri lokacije koje su ranije razmatrane za budući Regionalni centar za upravljanje otpadom – u Slatini, Bogdanovici, na Cariću i u Kaleniću. Ove podatke radna grupa beogradskog Instituta za urbanizam i arhitekturu iskoristiće u elaboratu za izbor optimalne mikrolokacije Regionalnog centra za upravljanje otpadom koji je u izradi u koji bi trebalo da bude gotov do novembra meseca.
-Trenutno je ufazi izrade Studija mikrolokacije za regionalnu deponiju, kaže Zoran Jakovljević, direktor Direkcije za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogoenog zemljotresom. U Prostornom planu postoji makrolokacija na području Kalenića, a sada će se nakon prikupljanja podataka sa terena odrediti mikro lokacija i nakon toga se kreće u izradu najpre idejnog, a potom izvoačkog projekta Regionalne deponije. Rok za izradu Studije mikrolokacije je kraj novembra. Tokom zime i sproleća uradiće se idejni i izvoački projekat i ja se nadam da ćemo tokom naredne godine da krenemo u realizaciju.
Problem odlaganja komunalnog otpada moga bi tako biti trajno rešen u naredne tri godine. Pored Valjeva za ovu lokaciju su zainteresovane sve opštine KO kao i Opštine Obrenovac, Koceljeva i Vladimirci. Za sada postoji usvojen prostorni plan KO koji daje polazne osnove za dalje aktivnosti.
Kapacitet deponije će pokrivati potrebe za teritoriju na kojoj živi oko 300 hiljada stanovnika.
Finasijski posmatrano ukupna vrednost projekta sa izgradnjom postrojenja za reciklažu je između 6 i 10 miliona evra. Valjevska deponija će u narednom prelaznom periodu uz podršku Uprave za očuvanje životne sredine biti korišćena najverovatnije kao transfer stanica, a uz selekciju otpada zauzimala bi mnogo manje gabarita. Uz primenu mera sanacije postojeće deponije moglo bi se naći privremeno rešenje koje bi omogućilo da se prelazni period lakše prebrodi.
Metalski kompleks koji je preovlaujući u našem kraju ne može biti okosnica našeg razvoja, ali se mogu iskoristiti prirodni potencijali za razvoj poljoprivrede, proizvodnje zdrave hrane i turizma, a osnvni uslov je očuvanje životne sredine. cijali za razvoj poljoprivrede, proizvodnje zdrave hrane i turizma, a osnvni uslov je očuvanje životne sredine. @@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…