Osnivanjem prvih privatnih penzionih fondova kod nas omogućeno da sebi obezbedimo dodatnu penziju u starosti, a reforma penzionog osiguranja bila je tama današnje konferencije za novinare OO G17 plus. Početkom devedesetih, posle ekonomske i političke krize sa jedne strane, liberalizacije cena, ograničavanja subvencija, restrukturiranja i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu sa druge strane, dolazi do povećanja rashoda u javnim penzijskim fondovima i do sve većih izdvajanja iz budžeta, kako bi se obezbedila nesmetana isplata penzija. Sve to je bilo propraćeno povećanjem broja invalidskih penzija i politikom prevremenog odlaska u penziju. Takva politika dovodi, sa jedne strane, do porasta broja penzionera i do smanjenja obveznika doprinosa, sa druge strane.
-Sistem javnog penzijskog osiguranja u Srbiji funkcioniše, kao i u svetu, na principu raspodele tekućih doprinosa koje uplaćuju zaposleni, a koji se koriste za isplatu penzija trenutnih penzionera. Ovo je tradicionalni penzioni sistem se, zbog svog načina funkcionisanja, naziva “sistem meugeneracijske solidarnosti”.
Usled nedostatka sredstava za isplatu penzija, u velikom broju zemalja je tradicionalni penzioni sistem prestao da bude jedini model za obezbeivanje penzija graana. Loše stanje u postojećem penzijskom sistemu u Srbiji je poznato. Ključni razlog za ovo stanje je to što trenutno sredstva za isplatu jedne penzije izdvaja 1,02 zaposlenih u Srbiji. Vlada Srbije je aprila meseca 2003. godine počela sa primenom novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i time načinila prvi korak ka reformama penzionog sistema. Starosna granica za odlazak u penziju je pomerena na 63 godine života za muškarce i na 58 godina života za žene, postavljeni su okviri za uvoenje Dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao III stuba penzijskog osiguranja.
Reforma penzionog sistema ogleda se u uvoenju novog sistema penzionog osiguranja i suštinskih promena načina finansiranja budućih penzija, u cilju uspostavljanja dugoročno stabilnog penzijskog sistema. Ovakva reforma je omogućila da danas na našem području funkcionišu tri privatna penzijska fonda.
Dobrovoljnim penzijskim osiguranjem može se ostvariti pravo na penziju po nekom od zakonskih osnova: starosnu penziju, prevremenu penziju, invalidsku penziju i porodičnu penziju. Nakon perioda akumulacije i sticanja prava na penziju po nekom od penzionih osnova, penzioner bira vrstu penzije koja će mu biti isplaćivana. Gledajući sa vremenskog aspekta, izabrana penzija može biti doživotna ili penzija sa ograničenim rokom isplate, što podrazumena veći mesečni iznos penzije, ali i prestanak isplate penzije po isteku ugovorenog broja godina. Sa aspekta prava nasleivanja penzija može biti porodična ili individualna penzija bez prava nasleivanja. Prilikom sticanja prava na penziju, član može da zahteva i jednokratnu isplatu dela ili cele akumulirane sume sa ličnog računa u Fondu.
enziju, član može da zahteva i jednokratnu isplatu dela ili cele akumulirane sume sa ličnog računa u Fondu.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…