Od 40 hiljada hektara šuma na području našeg regiona napadnutom biljnom štetočinom gubarom, na oko 15 hektara početkom maja izvrseno je aviotretiranje hemijskim preparatom Dimilin i prema rečima šefa Šumske uprave Valjevo Srđana Živića efekti su zaista odlični.
-Možemo sa olakšanjem da konstatujemo da gubara više gotovo da nema. Na oko 350 hektara što državnih što privatnih šuma ima ga u veoma slabom, gotovo zanemarljivom intenzitetu, što opet ne znači da mi nećemo nastaviti da pratimo brojnost ove populacije.
Kada se postavi pitanje zašto je uopšte došlo do prenamnoženja gubara i šta utiče na smanjenje populacije ove opasne štetočine, dolazi se do zaključka da se brojni eko klimatski faktori moraju poklopiti.
-Aviotretiranje samo po sebi nije dovoljno i uspešnost je negde oko 60 %. Malo kasniji mrazevi i kišno leto takođe su imali uticaja na razvoj gubara kao i pojava parazita i predatora koji su desetkovali gusenice gubara.
Informacija o stanju gubara na područjima drugih gazdinstava za sada nema, ali će se i u narednom periodu pomno pratiti brojnost populacije. Ono što u Šumskoj upravi Valjevo tvrde je da na području sedam opština kojima oni gazduju, od Osečine do Lazarevca, gubara praktično nema.
Pored Šumske uprave uspešnom suzbijanju gubara umnogome su doprineli učenici i nastavnici OŠ Sestre Ilić i Miloš Marković iz Donjih Leskovica, Ekološko društvo Zeleni bukvar i mladi istraživači.

Sestre Ilić i Miloš Marković iz Donjih Leskovica, Ekološko društvo Zeleni bukvar i mladi istraživači.

@@@

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…