Kazneno popravni zavod za maloletna lica u Valjevu postoji već 40 godina, a poslednjih nekoliko meseci intenzivirani su radovi na usklađivanju rada u ovoj ustanovi sa evropskim standardima. Jedna od tih inicijativa je i otvaranje Doma molitve koji je osveštan juče u prisustvu episkopa šabačko-valjevskog Gospodina Lavrentija i sveštenstva vlajevske crkve.
– Veoma je važno da ovakva mesta postoje u kazneno popravnim zavodima i bolnicama, rekao je episkop šabačko-valjevski Gospodin Lavrentije. Vera je apoteka duhovnih lekova koja leči čoveku dušu. Nadam se da će ova ustanova imati lepu i pozitivnu ulogu i da će veoma pozitivno delovati na sve one koji ovde žive.
U Domu molitve, osuđena lica koja slave krsnu slavu moći će da je obeleže ne kao do sada samo oslobođeni od obaveza već po svim pravoslavnim obredima koji uključuju žito i kolač.
– Za nas je jako važno da smo uspostavili dobar odnos sa crkvom, a saveti koje dobijamo od oca Jovana su nam jako važni da sa tom novom praksom počnemo jer u zatvorskim uslovima svaka novina nije tako jednostavna kako izgleda, rekao je Slobodan Arsenijević, zemenik upravnika KP zavoda.
Ove godine i zatvorski list Putokaz obeležava četvrt veka izlaska, što je kako smo saznali najstariji zatvorski list u zemlji. U planu je i izložba svih brojeva zatvorskog lista kao i izložba najboljih radova sa likovne kolonije Obnica 2005 na kojoj pored likovnih umetnika učestvuju i lica koja izdržavaju kaznu u ovoj ustanovi.
Sve aktivnosti koje se rade vezana su za osuđena lica, a sve u cilju zadovoljenja i kulturnih potreba takvih lica u zavisnosti od interesovanja i u skladu sa našim propisimai evropskim standardima.
nih potreba takvih lica u zavisnosti od interesovanja i u skladu sa našim propisimai evropskim standardima.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…