>>>1568. – Rođen je italijanski filozof Tomazo Kampanela , dominikanski kalu]er, utopijski filozof, koji je 27 godina proveo u tamnici. U delu “Sunc;eva država”, napisanom po uzoru na Platona i Tomasa Mora, izložio je shvatanja o idealnom društvu kao nekoj vrsti platonističke komunističke republike.

>>>1638. – Rođen je francuski kralj Luj XIV , nazvan “kralj Sunce”, koji je na presto stupio 1643, posle smrti oca Luja XIII. Vladao je 72 godine, najduže u istoriji Evrope.

>>>1735. – Rođen je nemački kompozitor, pijanista i dirigent Johan Kristijan Bah.

>>>1798. – Otomansko carstvo je objavilo rat Francuskoj.

>>>1857. – Umro je francuski filozof i matematicčar Ogist Kont jedan od osnivacča filozofije pozitivizma i sociologije.

>>>1860. – Rusija, Velika Britanija, Francuska, Pruska, Austrija i Otomansko carstvo potpisali su ugovor o uspostavljanju reda u Siriji posle masakra koji su nad hrišćanima počinili muslimani.

>>>1899. – Umro je srpski državnik i istoricčar Jovan Risticć, vođa srpske Liberalne stranke, jedan od najznačajnijih srpskih diplomata 19. veka.

>>>1914. – Nemački vojnici ubili su u Prvom svetskom ratu francuskog pisca i filozofa Šarla Pjera Pegija, jednu od ključnih javnih ličnosti u oslobađanju nevino osuđenog kapetana Alfreda Drajfusa .

>>>1939. – SAD su proglasile neutralnost u Drugom svetskom ratu.

>>>1972. – Palestinski teroristi ubili su u Minhenu 11 izraelskih sportista, učesnika Olimpijskih igara, koje su prethodno oteli. U 24-časovnoj pucnjavi na aerodromu, poginula su i četvorica terorista i jedan zapadnonemački policajac.

>>>1990. – Premijeri Severne i Južne Koreje susreli su se u Seulu, što su bili razgovori na dotad najvišem nivou između dveju zemalja podeljenih posle Korejskog rata 1953.

>>>1995. – Francuska je izvela prvu u seriji atomskih proba na pacifičkom ostrvu Mururoa, što je izazvalo osudu širom sveta i masovne proteste, posebno u Australiji i na Tahitiju.

>>>2002. – U eksploziji autombila-bombe u glavnom gradu Avganistana Kablu ubijeno je najmanje 26 ljudi, a kasnije istog dana pokušan je u južnom gradu Kandahar atentat na avganistanskog premijera Hamida Karzaija.
kasnije istog dana pokušan je u južnom gradu Kandahar atentat na avganistanskog premijera Hamida Karzaija.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…