>>>31. p.n.e. – U velikoj pomorskoj bici kod Akcijuma u Jonskom moru Oktavijan je pobedio flotu rimskog vojskovodje Marka Antonija i egipatske kraljice Kleopatre.

>>>1666 – U požaru koji je cetiri dana harao Londonom, vatrena stihija je gotovo uništila grad. Stradale su mnoge gradjevine medju kojima i katedrala Svetog Pavla.

>>>1752 – Na osnovu odluke britanskog parlamenta, u Velikoj Britaniji i njenim kolonijama Julijanski kalendar zamenjen je Gregorijanskim. Drugi septembar bio je poslednji dan po Julijanskom kalendaru.

>>>1829 – Sklopljen je Jedrenski mir izmedju Rusije i Otomanskog carstva, kojim su se Turci obavezali da Srbiji vrate šest nahija oslobodjenih u Prvom srpskom ustanku i da priznaju autonomiju Grcke.

1866 – Na Kritu je izbila pobuna protiv Turaka i proglašeno je ukidanje turske vlasti i ujedinjenje sa Grckom, ali je autonomija uspostavljena tek 1897. uz intervenciju evropskih sila, a Londonskim sporazumom 1913. Krit je postao deo Grcke.

>>>1872 – U Hagu je poceo Peti kongres Prve internacionale na kojem je odluceno da se sedište Internacionale premesti u SAD, gde su postojali uslovi legalnog delovanja. Zbog frakcijskih borbi, na konferenciji u Filadelfiji 15. jula 1876, doneta je odluka o raspuštanju te prve masovne medjunarodne organizacije radnicke klase osnovane 1864. u Londonu.

>>>1910 – Umro je francuski slikar Anri Ruso, zvan “Carinik”, jedan od najpoznatijih slikara naivaca.

>>>1930 – Avionom “Znak pitanja” francuski piloti Diedon Kost i Moris Belont završili su prvi let bez prekida izmedju Evrope i SAD.

>>>1937 – Umro je francuski istoricar i pedagog Pjer de Kuberten, inspirator i osnivac modernih olimpijskih igara, koje su prvi put održane u Atini 1896. Osnovao je Medjunarodni olimpijski komitet, Olimpijski muzej i institut u Lozani.

>>>1945 – Na palubi americkog ratnog broda “Misuri” u Tokijskom zalivu, Japanci su zvanicno potpisali bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

>>>1973 – Umro je britanski pisac Džon Ronald Ruel Tolkin, autor trilogije “Gospodar prstenova” i romana “Hobit”.

>>>1996 – Lideri tri opozicione partije – Srpskog pokreta obnove, Demokratske stranke i Gradjanskog saveza Srbije, potpisali su u Beogradu sporazum o formiranju koalicije “Zajedno”, koja je odnela pobedu na lokalnim izborima u novembru, cime je uzdrmana dotada neprikosnovena vlast Slobodana Miloševica.

>>>2001 – Na Kipru je umro južnoafricki kardiolog Kristijan Bernar, koji je 1967. izvršio prvo uspešno presadjivanje srca. Na Kipru je umro južnoafricki kardiolog Kristijan Bernar, koji je 1967. izvršio prvo uspešno presadjivanje srca. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…