U manastiru Svetog Nikolaja Srpskog u Sokogradu održan je dvodnevni seminar veroučitelja. Okupilo se 125 veroučitelja iz šabačko-valjevske eparhije i gosti iz Niša, Beograda i zvorničko-tuzlanske eparhije. Na seminaru se razgovaralo o korelaciji veronauke i prirodnih nauka, metodici i didaktici, interaktivnoj metodi verske nastave i drugim temama.

-Bićemo srećni ukoliko i ovaj seminar doprinese povratku verske nastave u naše škole. Plodovi verske nastave videće se za nekoliko godina, kao što se sada vide u Republici Srpskoj. Vi vršite jednu plemenitu i uzvišenu misiju za SPC, da naša deca budu čestiti ljudi i dobri vernici. Blagodarimo Ministarstvu prosvete i sporta što je uvidelo da verska nastava doprinosi jednom uzrastanju i čuva mlade od moralne kvareži – poručio je veroučiteljima vladika Lavrentije.

Prof. dr. Ljubivoje Stojanovic, predsednik Komisije za veronauku, istakao je da je verska nastava prilika da mladi prepoznaju svoju veru.

– Veroučitelji imaju veliki zadatak, vaša uloga je neprocenjiva. I vaš i naš zadatak je da vaspostavimo slobodu pomoću savršene vere – rekao je Stojanović.

Predavanja veroučiteljima držali su i Dragomir Sando, profesor Bogoslovskog fakulteta, prof. dr. Aleksandar Jovanovic, dekan Učiteljskog fakulteta iz Beograda, Snežana Stojkovic, predstavnik Ministarstva prosvete i sporta koja je zadužena za stručno usavršavanje zaposlenih, i drugi. Održane su prezentacije o boravku veroučitelja u Kelnu, seminaru u Bugarskoj i prikazan dokumentarni film ” Život posle oluje” Snežane Stojković.

U Sokogradu je doneta i odluka o formiranju Centra za veronauku, koji ce se baviti istraživanjem i pružanjem tehničke podrške u nastavi veronauke.

entra za veronauku, koji ce se baviti istraživanjem i pružanjem tehničke podrške u nastavi veronauke.

@@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…