U Domu kulture sutra uveče biće izvedena pozorišna predstava “Master klas” u režiji Alise Stojanovic.To je biografska drama o Mariji Kalas, o njenim životnim usponima i padovima.
Marija Kalas, cije je pravo ime Ana Marija Kalogeropolos je rodena u Njujorku 4. decembra 1923. godine. Njeni roditelji su bili grcki emigranti. Kao malo dete Marija je razvila sluh za muziku slušajuci gramofonske ploce i radijske programe. Uzimala je casove klavira i pevanja.
Posle nekoliko školskih nastupa ponudena joj je uloga u Kraljevskoj Operi. Ovo je oznacilo pocetak njene profesionalne karijere.
Kalasova je bila muzicki fenomen prošlog veka, kažu da je neponovljiv emotivni naboj i sugestivnost, koju je sa scene emitovala na svoju publiku. Na vrhuncu karijere u njen život je ušao Aristotel Onazis i tada je najveca operska diva svih vremena rešila da bude samo žena koja voli. Napravila je višegodišnju pauzu u karijeri, putovala po svetu i doživela da bude ostavljena.
Posle toga nikada više nije bila ista, vratila se na scenu, ali nije uspela da ostvari nekadašnje domete. Marija Kalas je prešla zanimljiv životni put od talentovane devojcice do operske dive, bila obožavana od miliona ljudi, svet joj je bio pod nogama, ali je, izgleda, kao protiv teža, bilo potrebno da spozna i patnju. Bila je zvezda koja je zamalo umrla od ljubavi.
Njena smrt 16. septembra 1977. godine donela je kraj tragicnom životu ove fascinantne umetnice.
Glavnu ulogu u predstavi “Master klas” igra Jelisaveta Seka Sabljic. Osim nje, nastupice i grupa operskih pevaca, sopran Aleksandra Stamenkovic, mecosopran Tatjana Mitic, tenor Goran Trpeški-Dime i pijanista Zoran Gavrilovic. Ova pozorišna predstava je izuzetno umetnicki vredna i ima odlicne kritike jer je na svojevrstan nacin spojila dar Seke Sabljic kako za komiku tako i za dramu. redna i ima odlicne kritike jer je na svojevrstan nacin spojila dar Seke Sabljic kako za komiku tako i za dramu. @@@

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…