1511. – Rođen je italijanski slikar, arhitekta i pisac Đorđo Vazari, jedan od osnivača istorije umetnosti. Radio je na mnogim građevinama i naslikao veliki broj fresaka i slika u rimskim i firentinskim crkvama i palatama. Njegove biografije italijanskih umetnika od 13. do 16. veka glavni su izvor za proučavanje italijanske renesansne umetnosti.

1784. – Umro je francuski filozof i pisac Denis Didro, kritičar religioznog morala i nosilac prosvetiteljske misli u predrevolucionarnoj Francuskoj, inspirator i glavni urednik velike francuske “Enciklopedije”, objavljene između 1751. i 1772. u 28 tomova. Dela: “Pismo o slepima na pouku onima koji vide”, “Razgovor Dalambera i Didroa”, “Misli o tumačenju prirode”, “Dalamberov san”, “Žak fatalista”, “Ramoov sinovac”, “Saloni”.

1818. – Rođena je engleska književnica irskog porekla Emili Bronte, koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”.

1863. – Rođen je američki automobilski magnat Henri Ford, proizvođač i konstruktor koji je najviše doprineo naglom razvoju automobilizma. Prve “benzinske kočije” konstruisao je 1896, a od 1899. bavio se proizvodnjom automobila, kasnije i traktora. Prvi je uveo lančani sistem i serijsku proizvodnju, a 1908. stvorio je “model T”, prvi “narodni automobil”.

1898. – Rođen je engleski vajar Henri Mur, jedan od najvećih skulptora 20. veka, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti. Inspirisao se arhaičnom i primitivnom umetnošću, naročito predkolumbovskom epohom. Pod uticajem španskog slikara Pabla Pikasa i francuskog vajara rumunskog porekla Konstantina Brankušija, težio je sintezi apstraktnih oblika i nadrealističkih psiholoških istraživanja.

1898. – Umro je nemački državnik Oto fon Bizmark-Šenhauzen, nazvan “gvozdeni kancelar”, koji je “krvlju i gvoždjem” ujedinio nemačke države.

1921. – Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela je Zakon o zaštiti države, kojim je Komunistička partija Jugoslavije kao prevratnička organizacija stavljena van zakona, njeni poslanici lišeni mandata, a propaganda komunizma proglašena zločinom.

1974. – Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su posle invazije turske armije sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1980. – Posle 74 godine britansko-francuske uprave, pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao je nezavisnost pod imenom Republika Vanuatu.

1993. – Lideri bosanskih muslimana i Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini postigli su na mirovnim pregovorima u Ženevi dogovor o “uniji”, prema kojem bi BiH činile tri etnicče republike. To nije zaustavilo građanski rat, najviše zbog uplitanja zapadnih sila, koje su se javno odreda zalagale za mir.

1999. – Američka vojska zvanično je okončala operacije u Panami, posle bezmalo stogodišnjeg prisustva u toj zemlji Centralne Amerike, koju su SAD i osnovale radi efikasnije kontrole nad Panamskim kanalom.

2003. – Poslednja “buba” sišla je s proizvodne trake u Meksiku – “folksvagen” broj 21.529.464, koliko ih je za 68 godina proizvedeno u Nemačkoj i drugim zemljama, čime je okončana istorija najduže proizvođenog automobila. Proizvodnja “foksvagena” bila je ideja nemačkog diktatora Adolfa Hitlera.
najduže proizvođenog automobila. Proizvodnja “foksvagena” bila je ideja nemačkog diktatora Adolfa Hitlera.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…