Šta je Dan Evrope?
Verovatno ste nekada naišli na podatak da je 9. maj Dan Evrope i zapitali se o njegovom značenju.

Mali broj ljudi u Evropi zna da je 9. maja 1950 učinjen prvi korak ka stvaranju onoga što mi sada poznajemo kao Evropsku Uniju.

U Parizu toga dana i pored pretnje od izbijanja Trećeg svetskog rata koja se nadvila nad celom Evropom, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman (Robert Schuman) je pročitao svetskoj javnosti deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Nemačku i druge evropske zemljle da udruže svoje industrije uglja I čelika u “prvo konkretno stvaranje Evropske federacije”.

On je predložio stvaranje nadnacionalne evropske institucije koja bi upravljala industrijom uglja I čelika, sektorom koji je iu to vreme predstavljao osnovu vojne industrije. Zemlje koje je on pozvao su se skoro međusobno uništile u užasnom konfliku koji je za sobom ostavio materijalnu i moralnu bedu.

Sve je počelo tog dana. Zato je na samitu lidera EU u Milanu 1985 odlučeno da se 9.maj proslavlja kao “Dan Evrope”.

Svaka zemlja koja demokratskim putem odluči da pristupi Evropskoj uniji prihvata i njene fundamentalne vrednosti kao što su mir i solidarnost.

Ove vrednosti se izražavaju kroz ekonomski i socijalni razvoj koji uključuje dimenziju životne sredine i regionalnu dimenziju što su garanti za pristojan standard života za sve građane.

Iako Evropa kao takva postoji već vekovima, elementi koji je ujedinjuju, u odsustvu pravila i institucija, u prošlosti su bili nedovoljni da spreče užasne tragedije.

Integracija Evrope se neće dogoditi za jedan dan, čak ni za nekoliko decenija. Nejasnoće su još brojne i očigledni su mnogi nedostaci. Projekat koji je započeo posle Drugog svetskog rata je još nov. U prošlosti napori Evropske unije su se zasnivali na dominaciji jedne grupe država nad drugom. Ovi pokušaji nisu mogli trajati jer oni nad kojima se vlada imaju samo jednu aspirqciju da ponovo osvoje svoju slobodu.

Savremene ambicije su potpuno drugačije: izgraditi Evropu koja poštuje slobodu svih naroda koji je čine. Samo ujedinjenjem njenih naroda ona može postati gospodar svoje sudbine i razviti pozitivnu ulogu u svetu.

Evropska unija je servis svojih građana. Uz očuvanje svojih posebnih vrednosti, običaja I jezika građani Evrope treba da se u Evropi osećaju kao kod svoje kuće.
svojih posebnih vrednosti, običaja I jezika građani Evrope treba da se u Evropi osećaju kao kod svoje kuće.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…