Kako biti konkurentan na tržištu u današnjim uslovima često je postavljano pitanje poslednjih godina. Globalizacija u svetu, a u našoj zemlji tranzicija, nelikvidnost preduzeća, slaba kupovna moć građana ni malo ne daju ružičastu sliku. RPK Valjevo kao prateći sadržaj sajma SPREG 2005. organizovala je tribinu na temu konkurentnosti domaćh proizvada, a gost je bio Petar Đukić, profesor sa Tehnološkog fakulteta.

Više od četvrt veka u svetu se izučava konkurentnost nacionalnih ekonomija. Srbija i Crna Gora su rangirane na 96. mestu i iza nas se nalaze samo Sri Lanka, Tanzanija, Uganda, Ukrajina, Venecuela, Vijetnam, Zambija i Zimbabve. Privreda, čiji je uvoz dva puta veći od izvoza, ne može biti ozbiljan tržišni takmac.
Konkurentnost ima četiri stuba. To su makroekonomska stabilnost, mikroekonomska operativnost, regulativa i institucije, te sistem vrednosti i poslovna etika.
Činjenica je da ne možemo više živeti u prošlost, sanjati o povratku na zelene grane svih onih velikih kolektiva koji su nekeda postojali na ovim prostorima. Sada postoji EU koja ima vrlo široke standarde i mi nemožemo da živimo više izvan globalizacije, izvan tranzicije i EU.
EU koja ima vrlo široke standarde i mi nemožemo da živimo više izvan globalizacije, izvan tranzicije i EU.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…