Dan državnosti Jugoslavije obeležava se 27. aprila jer je tog dana 1992. usvojen Ustav SR Jugoslavije.
Gradjani Srbije i Crne Gore, uglavnom, ne znaju zašto je 27. april neradni dan, a Ustav, čije se donošenje slavi, ne primenjuje se na Kosovu, izbegava u Crnoj Gori, a u Srbiji koristi za jednokratnu upotrebu.
PROGLAŠENJE Ustava Savezne Republike Jugoslavije, te 1992. godine 27. april trebalo je da zameni 29. novembar. 13 godina kasnije gradjani uglavnom ne znaju zašto je 27. april neradni dan i koje je to države praznik, dok se pravni eksperti slažu da taj Ustav imao pravni i politicki defekt.
Sa pravnog stanovišta ovaj Ustav imao je defekt koji se odnosi na proceduru njegovog donosenja, odnosno proceduru sazivanja stare Skupštine Jugoslavije. Napisati ustav nije nikakva veština. Značajno je da postoji odgovarajuća politička volja, koja daje legitimitet i procedura, odnosno pravni legalitet, koji bi taj ustav osnažio.
Taj Ustav donelo je nekakvo Savezno veće, koje je prilikom glasanja imalo jedva trećinu poslanika od ukupnog broja, iako je bila potrebna kvalifikovana većina. Zato je sa proceduralnog stanovišta ovaj Ustav nelegitiman.
Ovaj dan i dalje se obeležava kao praznik, iako je Jugoslavija prestala da postoji još 2002, kada je formirana državna zajednica Srbija i Crna Gora.

je Jugoslavija prestala da postoji još 2002, kada je formirana državna zajednica Srbija i Crna Gora.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…