1564. – Rođen je engleski pisac Vilijam Šekspir, najveći dramski pisac u svetskoj književnosti. Dela: tragedije “Romeo i Julija”, “Tit Andronik”, “Julije Cezar”, “Hamlet”, “Otelo”, “Koriolan”, “Kralj Lir”, “Makbet”, “Antonije i Kleopatra”, “Timon Atinjanin”, romantična drama “Perikle”, istorijske drame “Henri VIII”, “Henri IV”, “Ričard III”, “Ričard II”, “Kralj Džon”, “Henri V”, komedije “San letnje noći”, “Mletački trgovac”, “Uzaludan ljubavni trud”, “Komedija pometnja”, “Dva plemića iz Verone”, “Ukroćena goropadnica”, “Vesele žene vindzorske”, “Mnogo vike ni oko čega”, “Kako vam drago”, “Bogojavljenska noć”, “Sve je dobro što se dobro svrši”, “Mera za meru”, satirična komedija “Troil i Kresida”, tragikomedije “Simbelin”, “Zimska bajka”, “Bura”, narativne poeme “Venera i Adon”, “Otmica Lukrecije”, “Tužbalica zaljubljene”, alegorična elegija “Feniks i grlica”, 154 soneta.

1616. – Umro je španski pisac Migel de Servantes Saavedra, autor “Don Kihota”, prvog realističkog romana španske književnosti.

1728. – Veliki požar progutao je znatan deo Kopenhagena.

1815. – U Takovu su srpske starešine odlučile da podignu Drugi srpski ustanak, jer srpski narod nije mogao da izdrži zulum Turaka, koji su ponovo zaposeli Srbiju posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813. Za vođu je izabran Miloš Obrenović.

1867. – Rođen je srpski političar i pisac Jaša Prodanović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. U kraljevini Srbiji bio je ministar prosvete i ministar privrede, a posle Drugog svetskog rata potpredsednik vlade FNRJ.

1880. – Rođen je ruski baletski igrač, koreograg i pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, reformator klasičnog stila igre.

1891. – Rođen je ruski kompozitor i pijanista Sergej Sergejevič Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca 20. veka.

1899. – Rođen je srpski istoričar Mihailo Dinić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

1913. – Glavni komandant crnogorske vojske, prestolonaslednik knez Danilo Petrović i komandant turskog Skadarskog armijskog korpusa Esad paša Toptani potpisali su u Prvom balkanskom ratu sporazum o povlačenju turske vojske iz Skadra i predaji grada Crnogorcima.

1941. – Grčka vojska je u Drugom svetskom ratu kapitulirala pred trupama Nemačke, a kralj i vlada su napustili okupiranu zemlju.

1945. – Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila nemačke logore Saksenhauzen i Ravensbrik.

1990. – Kineski premijer Li Peng doputovao je u Moskvu, u prvu posetu ŠSR-u predsednika vlade Kine posle 26 godina.

1993. – Skupština Republike Srpske oštro je osudila Rezoluciju 820 Saveta bezbednosti UN, zaključila da potpisano primirje treba očuvati i početi direktne pregovore zaraćenih strana u Bosni i Hercegovini i podržala naredbu Glavnog štaba Vojske RS da se srpske snage ne mešaju u sukob Hrvata i muslimana.

1996. – Lansiran je peti i poslednji modul ruske kosmičke stanice “Mir” – naučna laboratorija “Priroda” opremljena mnoštvom uredjaja, uključujući optičke instrumente za istraživanje resursa na Zemlji.

1997. – Predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đang Cemin potpisali su deklaraciju kojom su se usprotivili dominaciji SAD u eri posle okončanja hladnog rata.

1998. – Umro je grčki državnik Konstantin Karamanlis, predsednik Grčke od 1980. do 1985, osnivač stranke Nova demokratija.

1999. – Avijacija NATO je s dva razorna projektila pogodila zgradu RTS u Aberdarevoj ulici u centru Beograda, usmrtivši 16 ljudi, uglavnom tehničkog osoblja televizije.

1999. – NATO avijacija je u selu Doganović, 15 kilometara južno od Uroševca, kasetnom bombom ubila petoricu dečaka iz albanske porodice Kodža, koji su čuvali stoku na livadi pokraj sela.

1999. – Jugoslovenski mediji su javili da je kod Orlana, petnaestak kilometara severoistočno od Prištine, nešto posle 15 časova pao NATO avion oboren vatrom Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, a četiri sata kasnije pogođen je i jedan avion iznad prištinskog aerodroma “Slatina”.

2003. – Demarkaciona linija pod kontrolom UN koja od 1974. godine deli Kipar na južni grčki i severni turski deo otvorena je za stanovništvo posle bezmalo 30 godina.

2004. – SAD su ublažile sankcije protiv Libije posle bezmalo 20 godina, pošto je ta arapska zemlja objavila da odustaje od razvoja oružja za masovno uništenje.
bezmalo 20 godina, pošto je ta arapska zemlja objavila da odustaje od razvoja oružja za masovno uništenje.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…