U školama i vrtićima u Srbiji nastavnici i vaspitači neće moći da rade ukoliko ne budu imali licencu. Dozvole za rad počeće da se izdaju od juna ove godine u skladu sa Pravilnikom o dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika u školama i vrtićima koji je doneo Slobodan Vuksanović, republički ministar prosvete.
Tim povodo je u sali muzičke škole danas u Valjevu održan sastanak svih direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića sa područja KO sa pravnim timom ministarstva prosvete kako bi bili upoznati sa Pravilnikom.

U junu će automatski svi učitelji i profesori sa položenim stručnim ispitom steći licencu. Oni, dakle, neće morati da polažu ispit za licencu. Taj ispit će, međutim, biti obavezan za one kojima tek predstoji pripravnički staž i polaganje stručnog ispita. Jednom stečenu licencu vaspitači, učitelji, profesori i stručni saradnici neće morati da produžavaju, niti da obnavljaju. Važiće na neodređeno vreme, ali može biti i oduzeta.

Prosvetni savetnik može da posumnja u psihičko stanje nastavnika ili da primeti da loše drži čas.
Licenca ne mora odmah da bude oduzeta. Licenca može nastavniku čak dva puta da bude suspendovana što zavisi od težine njegove greške. Ako se to dogodi i treći put, onda nastavnik gubi dozvolu za rad. Profesor će odmah i zauvek izgubiti licencu ako bude osuđen za krivično delo prostitucije, seksualnog zlostavljanja devojčica i dečaka, unošenje droge, podsticanje dece da piju, uzimanja mita, falsifikovanja dokumenata. Sve su to, ukazuje naš sabesednik, teže povrede radne dužnosti i po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Za “sitnije grehe”, poput vređanja đaka, fizičkog kažnjavanja učenika, izražavanja nacionalne i verske netrpeljivosti, nastavnicima se u jednom periodu, od dva meseca do šest meseci, oduzima od 20 do 35 odsto od plate. Ali ako se grške “gomilaju i ponavljaju”, licenca može da “odleti.”

Pošto će za dozvolu za rad budući pripravnici-vaspitači, nastavnici i stručni saradnici morati da polažu ispit, Pripravnički staž trajati najmanje godinu dana. Nastavnik ili učitelj-pripravnik imaće mentora. Pripravnik će morati da bude na 12 časova koja u odeljenju drži mentor, ali će i mentor morati da odsedi na 12 časova koje drži pripravnik. I pedagog i psiholog treba da “odsede” na 12 časova kod pripravnika. O svom radu beleške će voditi pripravnik, ali o njegovim časovima pismeno mišljenje će davati i mentor i škola.

Tako se zapravo pravi dosije za pripravnika. Posle godinu dana pripravničkog staža, pripravnik drži čas pred komisijom koju čine direktor škole, nastavnik iz struke i pedagog i(li) psiholog. Mentor ne može da bude član komisije. Ta komisija sačinjava izveštaj sa kojim će nastavnik izaći na ispit za licencu. Taj ispit će se držati pred komisijom koju čine po dva predstavnika Ministarstva (prosvetni savetnik i pravnik) i Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja (psiholog i pedagog). Uz njih u komisiji je i predstavnik odgovarajućeg fakulteta. I pred njima nastavnik koji se bori za licencu drži čas u školi koju odrede prosvetne vlasti. Ocenjuje se i njegova priprema za čas, kao i razgovor sa komisijom. Članovi komisije propituju nastavnika kako bi videli da li poznaje školsko zakonodavstvo, pedagogiju i psihologiju .

Biće licenci u prosveti, ali one neće biti ograničene petogodišnjim trajanjem. I profesori neće morati da je obnavljaju i da zbog toga redovno posećuju stručne seminare i idu na lekarske preglede.

morati da je obnavljaju i da zbog toga redovno posećuju stručne seminare i idu na lekarske preglede.

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…