Godinu dana od masovnog albanskog nasilja, kad je etnicki ocišceno još 4.000 Srba, na Kosovu i Metohiji i dalje ne postoje standardi uobicajeni u civilizovanom svetu, ukljucujuci pravo prognanih na povratak i pravo svih ljudi na slobodu kretanja. Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije pozvalo je Srbe u pokrajini i rasejanju da na godišnjicu etnickog cišcenja potpišu peticiju za smenu šefa Misije Ujedinjeh nacija na Kosovu Serena Jesen-Petersena, koja ce biti upucena generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu. Talas nasilja desetina hiljada Albanaca nad Srbima zapocet je 17. marta i trajao je do 19. marta.

Predsednik Srpskog nacionalnog veca severnog Kosova i Metohije Milan Ivanovic uputio je danas otvoreno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kofiju Ananu u kome traži da prekine agoniju na Kosovu, primeni svoja ovlašcenja i smeni šefa UNMIK-a Serena Jesen-Petersena.

Evropski procesi na Zapadnom Balkanu se ubrzavaju, izjavio je u Briselu ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draškovic isticuci da je to jedan od zakljucaka u njegovom razgovoru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom.
Predsednik Koorinacionog centra za Kosmet Nebojša Covic izjavio je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je na sastanku državnog vrha iskazan vrlo visok stepen jedinstva i da ce usvojena strategija konacno biti uoblicena u obavezujuci dokument.

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajic upozorio je u intervjuu FoNetu na realnu opasnost da Srbija i Crna Gora ne dobije Studiju izvodljivosti, ukoliko se haški optuženici generali Sreten Lukic i Nebojša Pavkovic ne nadju u Tribunalu.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i clan Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Zoran Loncar pozvao je danas generale Nebojšu Pavkovica i Sretena Lukicja da se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu i ocenio da oni kao oficiri nece dopustiti da se država zbog njih nadje u položaju taoca.

Predsedavajuci radne grupe za nestala lica na Kosovu Fransoa Štam izjavio je danas da su se clanovi tog tela složili da spisak Medunarodnog komiteta crvenog krsta [MKCK] bude jedinstven i važeci za sve strane ukljucene u rasvetljavanje sudbine nestalih.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marovic rekao je danas u Jerusalimu, na medunarodnoj konferenciji o Holokaustu, da se zlocini i kršenje medunarodnog humanitarnog prava u našoj zemlji ne mogu i nece tolerisati.

br />

@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…