1558. – Nemački car Ferdinand I uzeo je titulu rimskog cara bez uobičajenog papinog krunisanja.

1776. – Rođena je srpska književnica Eustahija Arsić, “prva slavjanoserbska spisateljica”. Interesovala se za prirodne nauke i bila je pobornica modernog vaspitanja žena.

1791. – U Beču je izašao prvi broj “Serbskih novina”. Štampao ih je grčki patriota Markides Puljo, saradnik grčkog pesnika i revolucionara Rige od Fere. List je izlazio do kraja 1792.

1803. – SAD su od Francuske za 15 miliona dolara otkupile njenu koloniju Luizijanu, teritoriju od 123.667 kvadratnih kilometara.

1804. – Rođen je austrijski kompozitor Johan Štraus Stariji, otac popularnih kompozitora Johana Mlađeg Jozefa i Eduarda, najzaslužniji za veliku rasprostranjenost bečkog lakog valcera.

1820. – Rođen je italijanski kralj Vitorio Emanuele II, prvi monarh ujedinjene Italije, nazvan “čestiti kralj”.

1844. – Karlos Antonio Lopes proglašen je prvim ustavnim predsednikom Paragvaja.

1879. – Rođen je nemački fizičar jevrejskog porekla Albert Ajnštajn, najistaknutiji teoretičar fizike u 20. veku, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Objavio je 1905. specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti. Objasnio je 1905. zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima.

1883. – Umro je nemački filozof jevrejskog porekla Karl Hajnrih Marks, najveći teoretičar socijalističke misli i istaknuti vođa zapadnoevropskog radničkog pokreta u 19. veku.

1891. – Podmornica “Monarh” postavila je telefonski kabl ispod Lamanša, što je omogućilo telefonsku vezu Velike Britanije i “ostatka” Evrope.

1903. – Umro je srpski pisac i diplomata Matija Ban, član Srpske kraljevske akademije, profesor beogradskog Liceja i šef presbiroa u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića.

1908. – Rođen je srpski političar i publicista cincarskog porekla Koča Popović, istaknuti srpski nadrealista pre Drugog svetskog rata, učesnik građanskog rata u Španiji, 1941. jedan od organizatora ustanka u Srbiji. Posle obračuna Josipa Broza sa tzv. liberalima u Srbiji, 1972. odstranjen je iz političkog života.

1912. – Umro je ruski fizičar Pjotr Nikolajevič Lebedev, profesor Moskovskog univerziteta. Proučavao je pritisak svetlosti, dokazavši postojanje mehaničkog impulsa kod svetlosnih zraka, što je od velikog značaja za razumevanje kosmičkih pojava.

1914. – Carigradskim mirom Srbije i Turske dopunjen je Londonski sporazum kojim je okončan Prvi balkanski rat. Srbija i Turska uspostavile su odnose, rešena su pitanja vraćanja zarobljenika, državljanstva stanovnika ustupljenih oblasti i status muslimana.

1932. – Rođen je srpski pisac, novinar i filmski radnik Miroslav Antić, izuzetan liričar i inventivan dečji pesnik, koji je u pesme uneo kolorit jezika banaćanskih seljaka. Za 35 godina stvaralaštva objavio je više od 30 knjiga, a radio je i na filmovima “Sveti pesak”, “Doručak s đavolom”.

1932. – Samoubistvo je izvršio američki industrijalac Džordž Istman, jedan od pionira fotografije i filma, osnivač kompanije “Kodak”.

1938. – Streljan je ruski revolucionar Nikolaj Ivanovič Buharin, posle montiranog sudskog procesa u vreme najžešćih staljinističkih čistki. Osuđen je na smrt pod izmišljenom optužbom za špijunažu kao “pripadnik trockističko-zinovjevskog i buharinovskog kontrarevolucionarnog centra”.

1945. – Najtežu bombu u Drugom svetskom ratu [11 tona], britansko ratno vazduhoplovstvo izbacilo je na železnički vijadukt u nemačkom gradu Bilefeld.

1983. – Organizacija zemalja proizvođača nafte saglasila se sa smanjenjem cene nafte 15 odsto, prvi put u 23-godišnjoj istoriji OPEK.

1986. – Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke i potom Umetničke akademije u Beogradu.

1991. – “Birmingemska šestorka”, šest Iraca pogrešno optuženih da su 1974. podmetnuli eksplozije u pabove u engleskom gradu Birmingemu, oslobođena je iz zatvora posle 16 godina.

1995. – Astronaut Norman Tagard postao je prvi Amerikanac koji je poleteo u kosmos ruskom raketom, lansiranom s kosmodroma u Bajkonuru.

1997. – Umro je američki filmski režiser austrijskog porekla Fred Cineman, autor filmova realističke opservacije i angažovanog tretmana socijalnih problema i unutrašnjih moralnih sukoba.

2002. – Najviši predstavnici Savezne Republike Jugoslavije i dveju republika, uz posredovanje Evropske unije, postigli su sporazum o preuređenju odnosa Srbije i Crne Gore. Dogovoreno je da se nova država zove Srbija i Crna Gora, da ima predsednika i premijera u jednoj ličnosti, Savet ministara, parlament i sud. Sporazum su potpisali predsednici SRJ i Crne Gore Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus, premijeri dveju republika Zoran Đinđić i Filip Vujanović i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

2004. – Španci su priredili spektakularno izborno iznenađenje vladi desnog centra premijera Hosea Marije Asnara, vrativši na vlast socijaliste, što je većina analitičari pripisala bombaškom napadu islamskih terorista u Madridu nekoliko dana pre toga i neveštom pokušaju Asnarove blade da zločin pripiše baskijskoj terorističkoj organizaciji ETA. ko dana pre toga i neveštom pokušaju Asnarove blade da zločin pripiše baskijskoj terorističkoj organizaciji ETA. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…