U periodu od 20. do.26. februara, sedamdeset učenika srednjih škola iz naše zemlje i Makedonije, u Istraživačkoj stanici Petnica, učestvuje u radu zimskih seminara geologije, fizike i arheologije.
Program geologije realizuje zimski seminar geologije pod nazivom “zemlja”. Cilj seminara je da polaznici detaljno upoznaju osnovne pojmove opšte geologije, zatim neophodan pribor i opremu za izvođenje geoloških istraživanja. Seminar se realizuje kroz predavanja i izradu seminarskog rada.
Zimski seminar fizike ima za zadatak da polaznici dobiju predstavu o raznovrsnosti i pre svega značaju fizike. Pored interesantnih predavanja deo vremena će biti posvećen osnovama matematike i obradi rezultata merenja. Pred kraj seminara, u laboratoriji za fiziku, planirana je demonstracija veštačkog zalaska sunca, odnosno razgovor na temu zašto je nebo na Marsu crveno, a zalazak sunca plav.
Tema zimskog seminara arheologije je “početak i kraj prošlosti” i planirano je da se kaže o svim periodima ljudske prošlosti, od paleolita do srednjeg veka. Poseban blok je posvećen arheologiji Egipta. Polaznici će se upoznati sa osnovnim arheološkim pojmovima , kao i sa arheološkim lokalitetom u Petničkij pećini. U toku seminara u planu su i dve radionice. Naredne nedelje biće realizovani seminari: hemija voda, astronomija i drugi zimski seminar bilogije. e radionice. Naredne nedelje biće realizovani seminari: hemija voda, astronomija i drugi zimski seminar bilogije.@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…