Administrativni odbor Skupštine Srbije održaće posle podne sednicu na kojoj će preispitati poslaničke plate koje su stoprocentno povećane pre petnaestak dana. To povećanje izazvalo je revolt u javnosti zbog toga što, kako je ocenjivano, nije u skladu sa opštom društvenom situacijom.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković izjavio je u Kragujevcu da novi Ustav Srbije mora imati evropsku i srpsku dimenziju. Marković je na okruglom stolu “Odjeci Sretenja – Srbija pred novim ustavom” rekao da se “danas moramo ugledati na evropske zemlje kao što smo to činili i pri donošenju Sretenjskog ustava”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan odgovorio je predsedniku državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozaru Maroviću na njegovo pismo povodom teške situacije u nekim naseljima na Kosmetu u kojima žive Srbi i u kojima već duže nema struje.

Predsednik Srbije Boris Tadić i opunomoćeni predstavnik predsednika Rusije u Centralnom federalnom okrugu Georgij Poltavčenko razgovarali su u Beogradu o odnosima Rusije i Srbije, odnosno Srbije i Crne Gore, i založili se za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Direktor u Savetu Evrope za političke savete i saradnju Mark Štojer obavestio je predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da će ta evropska institucija nastaviti da podržava SCG u daljem razvoju demokratskih institucija, zaštiti ljudskih prava i naporima za obezbeđenje prava nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Republički ministar za prosvetu i sport Slobodan Vuksanović izrazio je danas očekivanje da će zakon o univerzitetu biti usvojen za dva meseca i da će tada naši studenti i profesori biti potpuno ravnopravni s kolegama u čitavoj Evropskoj uniji. Govoreći o rezultatima Ministarstva, Vuksanović je u Sremskoj Mitrovici ukazao na smanjenje nastavnih programa za 20 do 30 odsto, uvođenje obavezna dva strane jezika u škole i na činjenicu da su zbirke zadataka iz matematike i srpskog jezika sada urađene u rekordnom roku i da će svi udžbenici biti odštampani do 1. septembra.

Porast temperature doprineo je smanjenju dnevne potrošnja električne energije za više od 20 miliona kilovata, saopšteno je u Elektroprivredi Srbije. Jučeršanja potrošnja struje u Republici kretala se oko 123 milona kilovat-časova, dok je proteklih dana, zbog izrazito niskih temperatura, ona iznosila izmedju 145 i 148 miliona kilovata.

Oslobodilačka vojska Kosova bila je pešadija NATO na Kosovu tokom bombardovanja 1999, izjavio je Vladislav Jovanović, bivši šef jugoslovenske diplomatije, u današnjem nastavku svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu.

U ekspoloziji gasa u rudniku na jugozapadu Kine danas je poginulo najmanje 12 rudara, samo dva dana nakon što je na severoistoku te zemlje 210 kopača uglja poginulo u najvećoj rudarskoj nesreća u poslednjih 15 godina u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Pacifička ostrva Samoa proglasila su vanredno stanje zbog ciklona “Olaf” koji je već stigao u region sa pretećim udarima vetra od čak 300 kilometara na sat, javili su australijski mediji. Australijski stručnjaci smatraju da “oko” ciklona neće preći direktno preko ostrva ali da se procenjuje da će doneti velika razaranja jer je rec o ciklonu pete kategorije, odnosno ciklonu izuzetne moći koji je uz to veoma prostran tako da pogađa veliku površinu.

ciklonu izuzetne moći koji je uz to veoma prostran tako da pogađa veliku površinu.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…