Ministarstvo finansija demantovalo je danas navode pojedinih medija da je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici ukinula ili preinačila Uredbu o prometu robe sa Kosovom i Metohijom i odlučila da ukine carinu na administativnoj liniji. “Na jučerašnoj sednici Vlade Srbije uopšte nije bilo reči o pomenutoj Uredbi, pa tako nikakve odluke u vezi sa tim nisu ni donete”, saopštilo je ministarstvo.

Poslanici Skupštine Srbije nastavilu su raspravu o vladinom predlogu Porodičnog zakona, koji je podržala većina poslaničkih grupa. Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović izrazio je uverenje da će zakon biti usvojen, jer kvalitetno definiše prava deteta i prvi put u Srbiji nasilje u porodici definiše kao društveni, a ne lični problem.

Srpski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić najavio je da će ove godine početi rekonstrukcija i proširenje graničnog prelaza Batrovci, prema Hrvatskoj, kako bi se ubrzao protok ljudi i robe. On je prilikom zajedničkog obilaska tog prelaza sa hrvatskim ambasadorom u Beogradu Tončijem Stančićem i srpskim ministrom za dijasporu Vojislavom Vukčevićem, rekao da su iz Evropske unije stigle ozbiljne kritike na sporost saobraćaja na graničnim prelazima kroz Srbiju i da Evropa više neće da toleriše uska grla.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Republike Srpske – Dragan Đurović i Darko Matijašević dogovorili su se u Podgorici o inteziviranju zajedničkih aktivnosti po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, šefovi policija istakli su da se nijedan haški optuženik, a posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić, ne nalaze na teritoriji tih država.

Sindikat avio-mehaničara Jata i Sindikat inženjera Jata podržali su inicijativu Vlade Srbije da se aktivno angažuje u rešavanju krize u “Jat ervejzu”, saopšteno je iz ta dva sindikata. Ta dva sindikata su podsetila da su upozorili na podatak da je odnos plata u nacionalnoj aviokompaniji 1:37 “neodrživ”, kao i da bi se novim pravilnikom o raspodeli zarada ukinula mogućnost da piloti u toj kompaniji zarađuju 2.050 evra mesečno.

Na sudjenju optuženima za ubistvo četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali, danas se kao svedok nije pojavio lider te stranke Vuk Drašković, niti je obavestio sud o razlogu nedolaska. Drašković je trebalo da se kao svedok pred sudom pojavi 9. februara, ali je sudija Bojan Mišić tada rekao da je lider SPO preko posrednika obavestio sud da će doći da svedoči 11. februara.

Elektroenergetska situacija u Srbiji izuzetno je teška, jer potrošnja električne energije gotovo uopšte ne opada, upozorili su iz Elektroprivrede Srbije [EPS]. Juče je neznatno opala potrošnja struje u odnosu na prethodne hladne dane, ali se ona i dalje kreće oko “alarmantnih” 147 miliona kilovata, tako da iz EPS apeluju na gradske toplane da poboljšaju centralno grejanje, kako bi se elektroeneregtski sistem rasteretio.

Vlada Srbije će i u ovoj godini nastaviti čvrstu monetarnu i fiskalnu politiku, uz stabilan dinar i jednocifrenu stopu inflacije, izjavio je u Novom Sadu pomoćnik ministra finansija Goran Andjelić. On je na sednici Odbora Privredne komore Vojvodine za privredni sistem i ekonomsku politiku istakao da se u 2005. godini, “koja će u svakom pogledu biti razvojna”, očekuje rast društvenog bruto proizvoda od 5% i stopa inflacije od 8,5 do 9%.

Naftna industrija Srbije [NIS] interventnim uvozom obezbedila je neophodne količine energenata za rad svih sistema daljinskog grejanja u gradovima Srbije i dovoljno prirodnog gasa za snabdevanje široke potrošnje u domaćinstvima, saopštila je ta kompanija.

Luksemburško Predsedništvo Evropske unije saopštilo je da se glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte danas kasno posle podne sastaje sa predsedavajućim Saveta EU luksemburškim premijerom Žanom Klodom Junkerom i predsedavajućim Saveta ministara EU šefom luksemburške diplomatije Žanom Aselbornom. Prema ovoj najavi, razgovori će se odnositi na saradnju Haškog tribunala sa balkanskim zemljama, a drugi detalji nisu saopšteni.

Južna Koreja je pozvala Sjedinjene Države i saveznike da ostanu mirni posle iznenadnog saopštenja Severne Koreje da raspolaže s nuklearnim oružjem. Seul podseća da hvalisanje i igranje sa vatrom nisu novi izumi u diplomatskoj taktici Pjongjanga.

Najmanje 13 osoba je poginulo u eksploziji automobila bombe ispred šiitske džamije na severoistoku Bagdada, saopštila je lokalna policija. Ekslpozija se dogodila dok su vernici izlazili iz džamije u gradu Balad Ruz, u čijoj okolini žive i Šiiti i Suniti.

a dok su vernici izlazili iz džamije u gradu Balad Ruz, u čijoj okolini žive i Šiiti i Suniti.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…