Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće danas u Lebanu, gde će razgovarati sa opštinskim rukovodstvom i direktorima društvenih i privatnih preduzeća. Tadić će posle sastanka, prošetati mestom, razgovarati sa građanima, a predviđene su i izjave za medije.

Predstavnica za štampu UNMIK-a Marsia Pul izjavila je Tanjugu da je Misija UN na Kosovu i Metohiji prihvatila zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića da poseti tu Pokrajinu 13. i 14. februara. Predstavnica za štampu UNMIK-a dodala je u telefonskom razgovoru da se detalji Tadićevog boravka na Kosmetu još dogovaraju.

U Subotici su ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić i državni sekretar u Uredu predsednika Vlade Mađarske Vilmoš Sabo potpisali protokol sa prve sednice međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine, održane 20. decembra u Budimpešti. Taj dokument reguliše mehanizme za zaštitu mađarske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske manjine u Mađarskoj.

Evropska unija smatra da je u njenom interesu da Srbija i Crna Gora uđe u Uniju, izjavio je na RTS-u ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković. Učestvujući u emisiji “Nezaštićeni svedok”, Drašković je izjavio da mu je to rekao jedan od zvaničnika sa kojima je razgovarao u Briselu.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Republike Srpske – Dragan Đurović i Darko Matijašević dogovorili su se u Podgorici o intenziviranju zajedničkih aktivnosti po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, šefovi policija istakli su da se nijedan haški optuženik, a posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić, ne nalaze na teritoriji tih država.

Savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Hagom, Jovan Simić, izjavio je za B-92 da će Haški tribunal u Beograd poslati lekarsku komisiju koja bi trebalo da oceni zdravstveno stanje generala Sretena Lukića i Nebojše Pavkovića. Simić smatra da nije potrebno insistirati na njihovom odlasku u Hag, dok lekari ne utvrde njihovo zdravstveno stanje.

Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, zamenik ministra Vukašin Maraš i načelnik Generalštaba general Dragan Paskaš otvorili su danas za javnost podzemni vojni objekat u Topčideru, koji je izazvao kontroverze posle pogibije dvojice gardista prošlog oktobra.

Krivično veće petorice Okružnog suda u Vranju izreklo je presude devotorici Albanaca iz Bujanovca, osudivši ih ukupno na 57,7 godina zatvora, zbog, kako je istaknuto, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i terorizma, kao i za ubistvo pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Selvera Fazlijua.

Tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je u Luksemburgu da misli se Slobodanu Miloševiću može dokazati odgovornost za genocid, naglasivši da je Sudsko veće za druge optužene već potvrdilo da to jeste slučaj Srebrenice. Ona je saopštila da je u praksi Suda da se proveri zdravstvena sposobnost optuženih, ali je na pitanje novinara da li će to biti učinjeno u slučajevima generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića uzvratila da je to poverljiv postupak.

Malo je verovatno da će Evropska unija 17. marta početi pregovore sa Zagrebom o ulasku Hrvatske u Uniju ako do tada haški optuženik Ante Gotovina ne bude uhapšen i izručen Haškom tribunalu, izjavio je u Luksemburgu predstavajući Saveta EU, luksemburški premijer Žan Junker posle razgovora sa glavnim tužiocem Tribunala Karlom del Ponte.

Policija je u Kumanovu, na severu Makedonije, uhapsila albanskog teroristu Agima Beljulija [41], koji je do sada uspevao da izbegne izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne izrečene zbog dve terorističke akcije, potvrđeno je u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

ističke akcije, potvrđeno je u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…