Vernici Srpske pravoslavne crkve danas , slave dan utemeljivača srpske crkve, države i školstva – Svetog Save.
Svake godine uoči ovog velikog praznika u prostorijama Opšrinskog odbora SPO obavlja se tradicionalno lomljenje slavskog kolača, a centralno mesto zauzimaju deca koja svojim besedama i pesama posvećenim velikom srpskom svetitelju podsećaju sve na značajno delo Svetog Save.
Sveti Sava rodjen je 1169. godine kao Rastko Nemanjić, sin velikog župana srpskog Stefana Nemanje. Iako mu je na upravljanje bila dodeljena oblast Huma, Rastko Nemanjić se odrekao te titule i sa 17 godina pobegao na Svetu Goru, pod uticajem svetogorskih sveštenika koji su boravili na dvoru njegovog oca.
Zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, a svoje učenje nastavio je u manastiru Vatoped.
Polovinom 1219. od carigradskog patrijarha Manojla Sarantena dobija titulu arhiepiskopa i samostalnost za srpsku crkvu.Istovremeno, srpska crkva dobija pravo da nakon smrti Svetog Save njeni episkopi sami izaberu novog poglavara bez potrebe odobrenja carigradskog patrijarha. Sveti Sava tom prilikom dobija titulu arhiepiskopa “srpskih i pomorskih zemalja”.
Kao centar srspke arhiepiskopije osnovan je manastir Žica. U njemu, 1219. godine Sveti Sava kruniše svog brata Stefana za kralja, kao “prvovencanog” srpskog vladara.
Sveti Sava je umro 12. januara, i u crkvenim knjigama toga dana se beleži i spominje, ali se spomen njegov čini 14. januara po starom kalendaru – 27. januara po novom. Neki misle da je to stoga što je proteklo dva dana od smrti njegove dok je glas o smrti stigao u Srbiju. Posle višemesecnih pregovora njegove mošti prebacene su u manastir Mileševa, gde su sahranjene u maju 1237. godine. Tokom ropstva Srba pod Turcima, Sveti Sava je bio jedan od putokaza borbe protiv Turaka. Zbog toga su Turci spalili njegove mošti 1594. godine na Vracaru.

Dana svetog Save je proglašen i za školsku slavu u Srbiji.

.
1594. godine na Vracaru.

Dana svetog Save je proglašen i za školsku slavu u Srbiji.

.
@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…