1236. – Umro je srpski arhiepiskop i državnik Sveti Sava, otac srpske državotvornosti, prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj, utemeljivač srpske diplomatije, prosvete, literature, zakonodavstva, zdravstva.

1533. – Engleski kralj Henri VIII oženio se Anom Bolen, prkoseći vrhu rimokatoličke crkve u Vatikanu, koji mu nije dozvolio razvod od prve supruge Katarine Aragonske.

1579. – U Utrehtu su pobunjene provincije Nizozemske proglasile Utrehtsku uniju radi borbe protiv Španije. Provincije su se 1581. odcepile od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobile su nezavisnost i potom prihvatile naziv Holandija prema najvećoj i najbogatijoj provinciji.

1627. – Rođen je irski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je otkrio zakon o odnosu pritiska i zapremine kod gasova i prvi utvrdio razliku između smeše i hemijskog jedinjenja.

1736. – Rođen je francuski matematičar, mehaničar i astronom Luj Lagranž, koji je sa 19 godina postao profesor matematike na Artiljerijskoj školi u Torinu.

1869. – Osnovano je Srpsko poljoprivredno društvo radi širenja stručnih znanja među seljacima, koje je postojalo do 1946, kad ga je ukinula tadašnja vlast.

1874. – Rođen je engleski pisac Vilijam Somerset Mom, oštar kritičar britanskog građanskog društva.

1882. – Rođena je engleska knjizevnica Adelina Virdžinija Stivn, poznata kao Virdžinija Vulf, koja je primenjivala tehniku unutrašnjeg monologa i toka svesti i pisala istančanim intelektualnim stilom.

1899. – Umro je srpski socijalista Vasa Pelagić, prvi pobornik ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu.

1904. – Izašao je prvi broj “Politike” koja je postala najčitaniji srpski dnevni list. List je osnovao Vladislav Ribnikar, koji je bio i prvi urednik.

1918. – Radi gušenja kontrarevolucionarnih pobuna stvorena je Crvena armija, koja se uspešno obračunala i sa stranom vojnom intervencijom protiv sovjetske Rusije i porazila Nemačku u Drugom svetskom ratu.

1919. – Osnovano je Društvo naroda, preteča Ujedinjenih nacija.

1924. – U francuskom gradu Šamoni počele su prve zimske Olimpijske igre.

1935. – Rođn je portugalski državnik Antonio Ramaljo Janeš, predsednik Portugalije od 1976. do 1986.

1942. – Tajland je u Drugom svetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

1955. – S S S R je formalno okončao ratno stanje s Nemačkom.

1971. – General Idi Amin oborio je vojnim udarom predsednika Ugande Miltona Obotea, ubrzo proglasio sebe predsednikom i zaveo strahovladu u toj afričkoj zemlji.

1978. – Umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor potresne poeme “Stojanka majka Knežepoljka”. Posle Drugog svetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće “Prosveta”.

1983. – Kineske vlasti preinačile su u doživotnu robiju smrtnu kaznu izrečenu istog dana 1981. Mao Cedungovoj udovici Đang Ćin.

1987. – Umro je srpski slikar Predrag-Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti, istaknuti predstavnik intimizma u srpskom slikarstvu.

1990. – Pakistanski premijer Benazir Buto rodila je devojčicu, postavši prva predsednica vlade neke zemlje koja je postala majka dok je obavljala premijersku dužnost.

1991. – TV Beograd prikazala je dokumentarni film o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku i monstruoznim planovima obračuna sa Srbima i pripadnicima JNA, ali to nije imalo nikakve posledice za organizatore krvavog razbijanja zemlje, jer je vojska od duboko podeljenog Predsedništva SFRJ iščekivala odluku o hapšenjima, koja nije donesena.

1991. – Sobranje Makedonije usvojilo je deklaraciju o nezavisnosti.

1992. – Ruski predsednik Boris Jeljcin izjavio je da će Rusija prestati da preti nuklearnim raketama američkim gradovima.

1996. – Parlamentarna Skupština Saveta Evrope odlučila je da u članstvo primi Rusiju.

1998. – Papa Jovan Pavle II okončao je petodnovnu posetu Kubi oštrom osudom američke ekonomske blokade protiv komunističkog karipskog ostrva.

1999. – U centralnom delu Kolumbije u zemljotresu je poginulo najmanje 1.200 ljudi.

2004. – Umro je srpski pozorišni reditelj Ljubomir Draškić, dugogodišnji upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212. Tokom karijere režirao je više od 100 predstava, uključujući predstave “Kralj Ibi”, “Maratonci trče počasni krug”, “Kafanica, sudnica, ludnica”, “Rado ide Srbin u vojnike” i “Radovan III”. j Ibi”, “Maratonci trče počasni krug”, “Kafanica, sudnica, ludnica”, “Rado ide Srbin u vojnike” i “Radovan III”. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…