41. – Ubijen je rimski car Gaj Julije Cezar Germanik Kaligula, neverovatno svirep vladar, kojem se pripisuje da je govorio da žali što rimski narod nema samo jednu glavu da bi jednim udarcem mogao da je odrubi.

76. – Rođen je rimski car Publije Elije Hadrijan, koji je tokom vladavine, uvidevši da Rimsko carstvo slabi, utvrdio granice u jugozapadanoj Germaniji i Britaniji.

1712. – Rođen je pruski kralj Fridrih II Veliki, tipičan predstavnik pruskog militarizma, koji je tokom vladavine od 1740. do 1786. od Pruske stvorio evropsku silu.

1732. – Rođen je francuski pisac Pjer Ogisten Karon de Bomarše, vesnik Francuske revolucije.

1746. – Rođen je švedski kralj Gustav III, koji je od stupanja na presto 1771. do nasilne smrti 1792. vladao apsolutistički.

1776. – Rođen je nemački pisac Ernst Teodor Vilhelm Hofman, čcija su dela znatno uticala na evropsku književnost.

1847. – Rođen je srpski vojskovođa vojvoda Radomir Putnik, koji se kao sjajan strateg posebno iskazao u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Bio je učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1916.

1892. – Rođen je srpski revolucionar Aleksa Dundić, heroj Oktobarske revolucije, proslavljeni komandant konjičkog bataljona.

1915. – Britanski ratni brodovi potopili su u Prvom svetskom ratu u Severnom moru nemačku krstaricu “Bliher” na kojoj je poginulo 870 ljudi.

1920. – Umro je italijanski slikar i vajar Amedeo Modiljani, čija su dela jedinstvena po prepoznatljivoj izduženosti figura. U Parizu je živeo od 1906. i jedan je od najznačajnijih predstavnika “Pariske škole”.

1937. – Zaključen je jugoslovensko-bugarski pakt o večnom prijateljstvu. Bugarska nije htela da pristupi Balkanskom paktu koji je garantovao granice, ali joj je odgovaralo zbiliženje s najjačom balkanskom silom kako bi lakše ostvarila pretenzije prema Grčkoj [Trakija] i Rumuniji [južna Dobrudža].

1946. – Generalna skupština UN osnovala je Komisiju za atomsku energiju.

1965. – Umro je engleski državnik i pisac Vinston Lenard Spenser Čerčil, premijer Velike Britanije u Drugom svetskom ratu i od 1951. do 1955, jedna od najvećih političkih figura 20. veka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1953.

1972. – Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gde se 28 godina skrivao u džungli, ubeđen da Drugi svetski rat još traje.

1973. – Pregovarač SAD Henri Kisindžer izjavio je da će Vijetnamski mirovni sporazum dogovoren na mirovnim pregovorima u Parizu značiti i kraj borbi u Laosu i Kambodži, a pregovarač Hanoja Le Duk To opisao je dokument kao “veliku pobedu za vijetnamski narod”. Borbe u Vijetnamu okončane su tek krajem aprila 1975. oslobađanjem Sajgona i američkom vojnom katastrofom.

1983. – Umro je američki filmski režiser Džordž Dui Kjukor, holivudski perfekcionista, posebno uspešan u muzičkoj komediji.

1986. – Gerilci Armije nacionalnog otpora bivšeg ministra odbrane Ugande Joverija Musevenija ušli su u glavni grad Kampalu i potpuno ovladali njime dva dana kasnije.

1989. – U rudniku zlata u južnom Peruu poginulo je oko 100 rudara, od kojih je većinu ugušio otrovni gas.

1996. – Varšavski vojni tužilac zvanično je otvorio istragu nad premijerom Poljske Juzefom Oleksijem, zbog njegove navodne špijunske aktivnosti za račun Moskve, što se naknadno pokazalo kao lažna optužba radi eliminisanja političkog protivnika poljskog predsednika Leha Valense.

1998. – U eksploziji koja je izazvala požar u oknu rudnika uglja Vangdjiajing u kineskoj provinciji Liaoning poginulo je 77 ljudi.

1999. – Jordanski kralj Husein potpisao je dekret kojim je starijeg sina Abdulaha odredio za naslednika na prestolu.

2004. – Američki svemirski robot “Oportjuniti” spustio se na Mars i četiri sata potom počeo da šalje snimke na Zemlju. – Američki svemirski robot “Oportjuniti” spustio se na Mars i četiri sata potom počeo da šalje snimke na Zemlju. @@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…