Problem odlaganja komunalnog otpada moga bi biti trajno rešen u naredne tri godine izgradnjom deponije na području nekadašnjeg ugljenokopa Kalenić u Opštini UB. Pored Valjeva za ovu lokaciju su zainteresovane sve opštine KO kao i Opštine Obrenovac, Koceljeva i Vladimirci. Za sada postoji usvojen prostorni plan KO koji daje polazne osnove za dalje aktivnosti.
Okružno načelstvo se u ovom slučaju pojavljuje kao koordinator svih aktivnosti. Nakon sastanka u Beogradu sa Upravom za očuvanje životne sredine, Agencijom za razvoj lokalne infrastrukture, Agencijiom za reciklažu, Instituta za urbanizam i arhitekturu i Okružne direkcije nametnuta je direktna radna aktivnost potpisivanjem Ugovora o namerama opština.
Memorandum je upućen odbornicima svih Skupština na usvajanje i nakon toga oforme stručne savete koji bi koordinisao zakedničke aktivnosti, a sav stručan materijal upućen je Okružnoj direkciji koja će raditi dalje na pripremi projektne dokumentacije do faze formiranja novog preduzeća.
Stevanović ističe da metalski kompleks ne može biti okosnica našeg razvoja, ali se mogu iskoristiti prirodni potencijali za razvoj poljoprivrede, proizvodnje zdrave hrane i turizma, a osnvni uslov je očuvanje životne sredine.
Stevanović dalje objašnjava da će područje deponije pokrivati teritoriju na kojoj živi oko 300 hiljada stanovnika.
Finasijski posmatrano ukupna vrednost projekta sa izgradnjom postrojenja za reciklažu je između 6 i 10 miliona evra s tim što će oko 30 odsto biti donatorska sredstva, oko 60 odsto dugoročni kredit, a oko 10 odsto učešće lokalnih samouprava. Postavlja se i pitanje rokova kada je u pitanju realizacija celog projekta, a Stevanović kaže da su iskustva drugih period od tri godine. Samim tim nameće se i drugo: šta sa valjevskim smetlištem koje ima rok trajanja do maja? Stevanović ističe da bi se u ovom prelaznom periodu uz podršku Uprave za očuvanje životne sredine mogle koristiti transfer stanice, a uz selekciju otpada zauzimao bi mnogo manje gabarite. Uz primenu mera sanacije postojeće deponije moglo bi se naći privremeno rešenje koje bi omogućilo da se prelazni period lakše prebrodi.
Ono što načelnik KO ističe je da je optimista da teškoće mogu nastati samo od nas i smatra da ranije navike treba prevazilaziti i ulaziti u odgovorne poslove te će nastojati da kompletan poduhvat se odvija pred očima javnosti i da se svi akteri odnose krajnje odgovorno.

jati da kompletan poduhvat se odvija pred očima javnosti i da se svi akteri odnose krajnje odgovorno.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…