U Centru Sava, u Beogradu, danas pocinje dvodnevna, 34. Skupstina Stalne konferencija gradova i opstina (SKGO), koja predstavlja najznacajnije okupljanje predstavnika lokalnih vlasti u Srbiji. Prvi dan Skupstine je posvecen reformi lokalne samouprave, dok ce sutra biti odrzana Nacionalna konferencija o primeni etickih standarda na lokalnom nivou.

Na danasnjem zasedanju Skupstine SKGO ucesnici ce razmatrati pitanja decentralizacije i reforme lokalne samouprave, sa posebnim akcentom na povracaj imovine gradovima i opstinama, reformi sistema finansiranja lokalne samouprave u Srbiji i lokalnoj upravi u sluzbi gradjana.

Nacionalna konferencija o primeni etickih standarda na lokalnom nivou odrzava se kao centralna aktivnost u okviru projekta usvajanja i promocije Etickog kodeksa za predstavnike lokalnih vlasti u Srbiji, koji Stalna konferencija realizuje uz podrsku Evropske Unije, Instituta za otvoreno drustvo i Fondacije Konrad Adenauer. Ocekuje se da ce na ovom skupu biti usvojen Kodeks ponasanja funkcionera lokalnih vlasti i Model kodeksa ponasanja zaposlenih u organima lokalne samouprave. Opstinu Valjevo na 34. Skupstini SKGO predstavljaju Zoran Ilic, zamenik predsednika Opstine i nacelnica Opstinske uprave, Milena Pavlovic.

Istovremeno sa Skupstinom SKGO, u Centru Sava ce se odvijati Sajam opstina na kome ce biti predstavljena dostignuca gradova u oblasti sprovodjenja Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji, realizovanog pod pokroviteljstvom Americke agenicije za medjunarodni razvoj (USAID).

Nasu opstinu, u okviru Tima za ucesce gradjana, predstavljace Odsek za odnose sa javnoscu, koji je u junu ove godine za aktivnosti u oblasti komunikacija osvojio Godisnju nagradu za odnose sa zajednicom. Na sajmu ce biti predstavljena dostignuca u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, sto je zaduzenje Odseka za automatsku obradu podataka Opstine Valjevo kao i rezultati u finansijskom poslovanju, o cemu ce na sajmu govoriti sluzbenici Odeljenja za budzet i sluzbe Trezora nase opstine.

Trgovacka zona „Knez Milos“ imace takodje svoju prezentaciju u okviru programa Zona unapredjenog poslovanja.

Povodom velike smotre lokalnih samouprava u Centru Sava, ocekuje se i prisustvo visokih domacih zvanicnika: Borisa Tadica – predsednika Republike Srbije, Vojislava Kostunice – predsednika Vlade Republike Srbije, Predraga Markovica – predsednika Narodne skupstine Republike Srbije, Zorana Loncara – ministra za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu, Mladjana Dinkica – ministra finansija i predstavnika medjunarodnih institucija: Delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope – CLRAE, OEBS-a, UNDP-a, kao i prisustvo stranih ambasadori u Srbiji i Crnoj Gori.

rope – CLRAE, OEBS-a, UNDP-a, kao i prisustvo stranih ambasadori u Srbiji i Crnoj Gori.

@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…