Početkom decembra u IS Petnica održana je Treća konferencija Korak u nauku, gde je prezentovano pedeset istraživačkih radova učenika srednjih škola koji su pohađali obrazovne programe Stanice u 2004. godini iz petnaest naučnih oblasti.
Po zavrčetku Konferencije, dr Aleksandar Belić, pmoćnik ministra za nauku i zaštitu životne sredine dodelio je u svoje lično ime nagrade za tri rada i to iz oblasti fizike, astronomije i matematike.
Iz oblasti fizike nagradu je dobila Marina Radulaški iz Beograda za rad na temu Trajektorije za računanje funkcionalnog integrala u kvantnoj mehanici. Bojan Sič iz Novog sada dobio je nagradu u oblasti astronomuje za rad na temu Uticaj bliskog zvezdanog prolaska na dinamičke karakteristike Kojperovog pojasa, dok je za rad iz matematike na temu Banah-Tarski paradoks nagrađena grupa autor ito Biljana Bajić, Velibor Bojković , Andreja Ilić i Miloš Kosanović.
Obrazlažući ovu odluku dr Belić je rekao:
-Ceneći značaj IS Petnica za razvoj naučnog podmlatka u Srbiji, odlučio sam da novčana sredstva u iznosu od 50 000 dinara koja sam kao nagradu Ministarstva nuke i zaštite životne sredine dobio za rezultate postignute u oblasti fizike, dodelim najuspešnijim radovima iz fizike i srodnih disciplian prezentovanim na Trećoj konferenciji IS Petnica. Kriterijumi su bili orginalnost ideje, kreativnost pristupa i pouzdanost u radu.
Kriza nauke, slaba pozicija i opadanje obrazovanja u Srbiji i loša materijalni uslovi u školama otežavaju adekvatno obrazovanje mladih ljudi koji žele i mogu više i bolje, a koji svojim znanjem kao najvrednijim faktorom ekonomskog razvoja značajno doprineti promociji naše zemlje u svetu. oji svojim znanjem kao najvrednijim faktorom ekonomskog razvoja značajno doprineti promociji naše zemlje u svetu.@@@

Prikaži još ovjava iz Razno

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…