U prvih osam meseci ove godine Institutu za zastitu zdravlja “Batut” zvanicno je prijavljeno 210 slucajeva virusnog meningitisa, od kojih je jedna osoba umrla, sto je za oko 11 odsto vise u odnosu na isti period prosle godine, saopsteno je iz tog instituta.
U istom periodu, registrovane su tri epidemije – u julu u mestu Kozelj kod Ljiga sa dve obolele osobe nepoznatog uzrocnika, a u avgustu i septembru epidemija medu fudbalerima dva kluba u Valjevu, sa dve obolele osobe, i jedna medu ucenicima sedam osnovnih skola u Kragujevcu sa 24 obolela deteta, takode nepoznatog uzrocnika.
Avgusta ove godine prijavljen je najveci broj obolelih od virusnog meningitisa – 87 slucajeva. Od toga je najveci broj prijavljen na teritoriji Beograda [28], a zatim i Kolubarskog [12] i Branicevskog okruga [10 obolelih].
Sistemom za rano otkrivanje epidemije, u periodu od 1. avgusta do 25. septembra, registrovan je 41 slucaj sumnje na meningoencefalitis [virusni i bakterijski], a najveci broj sumnji registrovan je u Branicevskom okrugu [17 slucajeva]. U odnosu na uzrast, dominira kategorija od 7 do 19 godina [18 slucajeva] i od 20 do 59 godina [10 slucajeva].
Najvisa stopa incidence obolevanja od virusnog meningitisa u poslednjih pet godina, registrovana je 2000. godine, kada je zabelezen broj od 902 obolele osobe.
Virusni meningitis je relativno cest, ali retko i tezak klinicki sindrom uzrokovan najcesce enterovirusima, koji se manifestuje povisenom temperaturom, a ponekad je prisutan i osip po kozi, kao i poremecaji respiratornog i digestivnog trakta. Oboljenje retko traje duze od 10 dana i oporavak je obicno potpun, bez posledica.
Strucnjaci upozoravaju da, s obzirom da je najveci broj virusnih meningitisa uzrokovan enterovirusima protiv kojih ne postoji vakcina, treba voditi racuna o licnoj i opstoj higijeni, koriscenju ispravne hrane i vode. rotiv kojih ne postoji vakcina, treba voditi racuna o licnoj i opstoj higijeni, koriscenju ispravne hrane i vode.@@@

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…