Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Кisić Tepavčević saopštila je da je Кrizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 preporučio danas nošenje maski i na otvorenom prostoru.

Кisić Tepavčević je nakon sednice ovog štaba navela da će od ponedeljka, 19. oktobra, Štark arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od COVID-19.

Ona je ponovila da su opšte preventivne mere, fizička distanca i nošenje maske osnovne mere koje spasavaju živote, dodajući da se pooštravaju sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene.

Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su organizovana slavlja, zbog čega se izdaje zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja, objasnila je Кisić Tepavčević.

Takođe, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera, podvukla je Кisić Tepavčević i dodala da moramo da damo sve od sebe i da sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške, jer možemo da uspemo jedino ako se zaista svi tako ponašamo.

Prema njenim rečima, sada mora da se stavi akcenat na privremene bolnice, s obzirom na to da se druge zdravstvene ustanove moraju održati i očuvati za non kovid pacijente.

Ona je, govoreći o ugostiteljskim objektima, objasnila da njihovo radno vreme ostaje do 23 časa, ali su propisane striktne mere – obavezan je ulazak sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Aktuelna epidemijska situacija u zemlji pokazuje da smo odgovoran i savestan narod i da se većina građana pridržavala mera, ocenila je Кisić Tepavčević i apelovala na sve koji nisu prepoznali značaj mera da to učine jer će tako zaštititi sebe, porodicu i sve nas.

Ona je podsetila na to i da se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, kada se one najlakše šire, što je slučaj i sa koronavirusom.

Svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je kod nas mnogo povoljnija nego u svim zemljama Evrope, ali to ne treba da nas teši, jer virus ima veliki potencijal brzog širenja. Na nama je da to zaustavimo, zaključila je Кisić Tepavčević.

Prikaži još ovjava iz Covid19
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…