Radovi cev.jpgRadovi na izgradnji kraka od gradske Toplane do Bolnice, u dužini od dva kilometra, privode se kraju. Ove radove, koje većim delom finansira Češka razvojna agencija, obišli su danas predstavnici Agencije Nikol Mahova, Jan Pavlik i Roman Kamarit. Od iduće grejne sezone, gradska Bolnica će, pored priključenja na toplovod, dobiti i podstanicu, kojom će biti omogućeno da se voda iz geo-termalnog izvora koji se nalazi u krugu Bolnice, koristi i u letnjem periodu, čime će se značajno uštedeti na energentima, jer kotlarnica leti neće morati da radi.
Takođe, voda iz geo-termalnog izvora, temperature 34 stepena, već se sada koristi za punjenje bazena u Centru za rehabilitaciju, što pokazuje koliko je jedna ovakva investicija važna za Valjevo i primenjiva u raznim oblastima.
Delegaciju iz Češke danas je primio gradonačelnik Valjeva sa saradnicima, koji se i ovom prilikom zahvalio Vladi Češke, nadležnom ministarstvu i Agenciji za razvoj, kao i češkim firmama “VHS Brno” i “Mevos” na investiciji koja je i u ekološkom i finansijskom smislu značajna za Valjevo.
“I ovaj projekat je potvrda dosadašnje dobre saradnje Srbije i Češke. Brojne realizovane investicije u Valjevu su poboljšale uslove života sugrađana u oblastima vodosnabdevanja, grejanja i odlaganja otpada. Izgradnjom vrelovodne mreže do Bolnice, sredstvima grada su finansirani priključci za buduće povezivanje na toplovod velikih naselja “Zbratimljeni gradovi” i “Milorada Pavlovića”. Mi ćemo i u narednom periodu kandidovati projekte iz oblasti vodosnabdevanja i energetske efikasnosti, ne samo u Valjevu, već i na Divčibarama. Načelno je spominjana mogućnost izgradnje Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na Divčibarama, čime bi se rešio ozbiljan ekološki i zdravstveni problem u ovom turističkom mestu”, rekao je gradonačelnik Stanko Terzić.
Predstavnica Češke razvojne agencije Nikol Mahova je izjavila da su dosadašnji projekti u Valjevu realizovani kvalitetno i na vreme i da spadaju među najuspešnije projekte ove Agencije.
“Zahvaljujemo se Gradu Valjevu na uspešno realizovanim projektima i nadamo se da će i naredni poslovi koji nas očekuju, a to je korišćenje geo-termalne bušotine, njeno povezivanje i razvođenje unutar bolničkog kompleksa, kao i završetak Transfer stanice, biti kvalitetno urađeni”, rekla je Nikol Mahova.
Predstavnici Češke razvojne agencije, kao i ambasade Češke obišli su geo-termalni izvor, kotlarnicu i bazen u Centru za rehabilitaciju, kao i trasu kuda je prošao cevovod kojim će se Bolnica priključiti na Toplanu.
Češka razvojna agencija investirala je u toplifikaciju Bolnice 400.000 evra, Grad Valjevo 200.000, a Ministarstvo životne sredine 140.000 evra.
Gosti su imali prilike i da obiđu i uvere se u kvalitet radova na izgradnji Transfer stanice. Transfer stanica, koja se nalazi u blizini reciklažnog centra, iza industrijske zone u Goriću, pravi se zahvaljujući donaciji od 400.000 evra Češke razvojne agencije, Eko fonda Srbije sa 32.000.000 dinara i iz budžeta Grada Valjeva sa 20.000.000 dinara.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…