bebe.jpgU okviru akcije Fonda B29 „Bitka za bebe“ odsek neonatologije valjevske bolnice je dobio izoletu za negu prevremeno rođene dece i dece koja zbog drugih zdravstvenih tegoba zahtevaju posebne uslove tokom jednog perioda boravka u bolnici. U pitanju je savremena izoleta, čiji je proizvođač kompanija „Dreger“. Ova donacija je jako značajna za valjevsku neonatologiju, jer se od ukupnog broja rođenih beba godišnje, od 5 do 10 odsto beba rodi sa malom telesnom težinom.

Porodilište valjevske bolnice poseduje nekoliko inkubatora od kojih je najstariji iz 1999. godine, a poslednji je nabavljen 2009.

U Valjevskom porodilištu poslednjih godina rađa se tek negde oko 1300 beba godišnje, dok je pre 30-tak godina Valjevo svake godine bilo bogatije za 3000 stanovnika.

Nabavka inkubatora nije dovoljna da bi broj rođenih beba bio veći. Za to je potrebno da se uključi cela zajednica i da se obezbede bolji uslovi za život za mlade ljude.

Odlikom odbornika Skupštine grada sve nezaposlene Valjevke dobijaće za svako dete do navršene prve godine života po 10.000 dinara mesečno iz gradske kase kako bi se pre svega poboljšao materijalni položaji nezaposlenih porodilja u vreme ekonomske krize, visoke stope nezaposlenosti u ovom kraju, kao i imajući u vidu činjenicu da se u Valjevu smanjuje broj stanovnika. Odbornici međitim, nisu prihvatili inicijativu da se iz budžetske kase izdvoje i sredstva za besplatnu vantelesnu oplodnju u slučajevima kada ona nije uspela u prva dva pokušaja, uz objašnjenje da za to nema dovoljno novca u budžetu.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…