Hotel Grand.jpgNacrt zakona o javnoj svojini je u najvećoj mogućoj meri usklađen sa interesima lokalnih samouprava u Srbiji, ocenjeno je na jučerašnjoj javnoj raspravi o tom zakonu. Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović kazao je na raspravi da će ta organizacija podržati zakon o javnoj svojini, koji će omogućiti efikasnije upravljanje imovinom. Paunović je naglasio da će tim zakonom lokalne samouprave postati vlasnici ulica, trgova, javnih parkova i komunalnih mreža.

Ovaj zakon omogućiće i da lokalne samouprave budu više kreditno sposobne jer će imati imovinu kojom će garantovati vraćanje kredita u nekim budućim zaduživanjima.
Glavna priimedba lokalnih samouprava na zakon bila da je rok od godinu dana za upis imovine kratak. Potpresednik Vlade Božidar Đelić kazao je na raspravi da će rok za upis imovine biti produžen na dve ili tri godine.

On je precizirao da će pokrajna i lokalne samouprave moći da postanu vlasnici državne imovine nad kojom imaju pravo korišćenja.

Vraćanje imovine lokalnim samoupravama moglo bi se okončati u roku od godinu dana.
To u određenoj meri zavisi i od samih lokalnih samouprava, koje će morati da same pokreću inicijativu za vraćanje imovine u slučajevima kad status te imovine nije jasno definisan.
Brzina vraćanja imovine zavisiće i od toga da li lokalne samouprave imaju evidenciju svoje imovine, ali će najveći deo imovine ipak biti prenet u roku od godinu dana i po automatizmu. Automatski vratiti imovina koju su lokalne samouprave gradile ili kupovale iz svog budžeta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…