kardiolozi.jpgDok je živa na termometru dostizala svoj maksimum, vruć dan juče je bio i u angio-sali valjevske Bolnice u kojoj su urađene intervencije kod desetoro pacijenata. Od tog broja, kod šestoro pacijenata su ugrađeni stentovi, među kojima su bila dva pacijenta sa akutnim infarktom miokarda, dok su kod preostalih urađena snimanja – koronarografije. To je bio jedan od dana u kojima su ekipe angio-sale imale dosta posla, ali lekari ipak upozoravaju građane da vode računa o svom zdravlju i čuvaju se od velikih vrućina.

Posebno treba voditi računa prilikom naglih vremenskih promena. Dr Jovan Balinovac, šef Kardiologije Bolnice Valjevo, naglašava da hronični bolesnici moraju redovno uzimati svoju terapiju, ishrana u ovim danima bi za sve trebalo da bude laganija, uz dosta voća i tečnosti. U danima sa izuzetno visokim temperaturama, kakav je juče bio, ne bi trebalo izlaziti iz kuće između 10 i 17 časova, a oni koji to moraju obavezno bi trebalo da ponesu flašicu vode, savetuje dr Balinovac. Takođe, prostorije u kući treba provetravati noću, a preko dana ih zamračiti.

Inače, od otvaranja angio-sale (krajem decembra prošle godine), zaključno sa jučerašnjim danom, urađena je 581 intervencija. Od tog broja urađeno je 247 intervencija sa ugradnjom stentova, među kojima je bilo 100 pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, kojima je ugrađen stent. U tom periodu implantirana su 22 pejsmejkera. Pored ovih intervencija, urađeno je i 246 arteriografija. Sve intervencije se rade uz podršku kolega iz Kliničkog centra Srbije i Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. Ovaranje angio-sale u Valjevu od neprocenljivog je značaja za građane ovog regiona i cele zapadne Srbije, posebno u slučajevima akutnog infarkta, kada je neophodno u salu stići u kratkom vremenskom periodu. U tom smislu, dr Jovan Balinovac, šef valjevske Kardiologije, naglašava da među pacijentima ima i onih koji su na proputovanju kroz Valjevo, tako da su u angio-sali zbrinute osobe koje je infarkt zadesio u okolini našeg grada, a uputili su se ka moru, Divčibarama, Zlatiboru…

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…