smece.jpgU okviru Sajma avanturizma udruženje “Green bike” promovisalo je nove kontejnere za odlaganje plastičnih boca koji će ovih dana biti postavljeni na više lokacija u Valjevu. Više od 40 kontejnera za odlaganje PET ambalaže obezbeđeni su donacijom kompanije Greentech, najveće grupacije u domenu reciklaže plastike u Jugoistočnoj Evropi.

Kontejneri će biti postavljeni u najvećim gradskim naseljima Kolubara, Zbratimljeni gradovi, Peti Puk, Novo naselje, Tešnjar i na drugim lokacijama. Paralelno sa tim udruženje građana “Dobri ljudi” uz podršku “Balkanskog fonda za lokalne inicijative” započeće akciju prikupljanja sredstava za nabavku još kontejnera koji će biti postavljeni u blizni osnovnih škola ali i za edukaciju osnovaca na temu zaštite životne sredine jer bez promene loših navika nema ni čistijeg i lepšeg Valjeva.
Otpad poput PET boca, plastičnih kesa ili limenki se jako dugo razlaže, plastične flaše će ostati u prirodi nekoliko stotina godina ukoliko se pravilno ne zbrinu. Navedeni otpad je veliki zagađivač planete, a reciklaža je metod kojim zagađenje možemo ublažiti. Pravilna selekcija PET ambalaže u domaćinstvu podrazumeva da se unutrašnjost prazne PET boce ispere vodom, čep skine i iz boce se istisne vazduh. Ovakva boca se lakše tretira u daljoj preradi i zauzima manje mesta u kontejnerima za odlaganje, čime se povećava njihov kapacitet.
Reciklažom samo jedne plastične boce sačuva se energija koja je potrebna jednoj sijalici od 60 vati za 6 sati neprekidnog rada, a skoro 88% energije se uštedi kada se plastika pravi od upotrebljene plastike nego kada se pravi od prirodnih sirovina nafte i gasa. Prosečna četvoročlana porodica baci oko 40 kilograma plastike godišnje dok se u Srbiji godišnje potroši 55 000 tona PET ambalaže odnosno oko 1 210 000 000 PET boca, a samo mali deo od toga se reciklira dok većina završi u prirodi ili zakopana u zemlji.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…