Maline 2.jpgNa poziv Udruženja novinara za poljoprivredu, Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević danas učestvuje na konferenciji ’’Agrobiznis Srbije 2011.’’ koja se održava u Narodnoj banci Srbije. Tom prilikom gradonačelnik je istakao značaj uloge lokalne samouprave u razvoju poljoprivrede.

Cilj ove konferencije je otvaranje dijaloga o unapređenju poljoprivrede – sektora privrede koji tradicionalno ostvaruje trgovinski suficit i obezbeđuje stabilnost privrede Srbije. Posebna pažnja posvećena je značaju i ulozi lokalne samouprave u daljem razvoju poljoprivrede Srbije.
Valjevski kraj ima preko 58 hiljada hektara poljoprivredne površine što je 64 odsto celokupne teritorije grada. Zahvaljujući izvanrednim agroekološkim pogodnostima, brdsko-planinski predeli Valjevske okoline izuzetno su pogodni za rentabilnu proizvodnju kvalitetnog voća.
Grad Valjevo i novoosnovana Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve odlučili su da pruže podršku, pre svega malim gazdinstvima i to kroz direktnu i tehničku pomoć.
Pored strateških dokumenata kao što su Vizija grada Valjeva, Strategija lokalnog održivog razvoja i Strategija lokalnog ekonomskog razvoja, grad Valjevo je izradio i lokalnu strategiju razvoja poljoprivrede.

U okviru saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede, planirano je da Valjevo postane jedan od Centara u kojima će se razvijati organska poljoprivreda,ali ovde sa posebnim naglaskom na voćarstvu.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…