djaci.jpgGrad Valjevo je iz sredstava opredeljenih budžetom za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu, izdvojio 290.000 dinara za užinu koju od danas dobija 110 mališana iz socijalno i materijalno ugroženih porodica uzrasta od prvog do četvrtog razreda svih sedam valjevskih osnovnih škola.

Budžetom za ovu godinu planirano je da užinu, koju distribuira Predškolska ustanova „Milica Nožica“, deca iz ove kategorije dobijaju do kraja prvog polugodišta, a Odbor za implementaciju LPA, koji je imenovao gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević, predvideće sredstva za nastavak realizacije ovog programa i u drugom polugodištu ove školske godine.

Sredstva su opredeljena u skladu sa primarnim ciljem Lokalnog plana akcije za decu grada Valjeva-smanjenje siromaštva najmlađih. Program „Užina za sve“ kojim je obezbeđen obrok za siromašnu decu, grad Valjevo realizuje u saradnji sa osnovnim školama u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i finanasijskog jačanja porodice.

Inače, u 2010. godini uspešno su realizovana već dva programa iz Lokalnog plana akcije za decu-„Školica plivanja“ koja je obuhvatila 80-toro mališana prvog i drugog razreda i „Školica fotografije“ koju je pohađalo 30 učenika uzrasta od petog do sedmog razreda iz svih valjevskih gradskih osnovnih škola. Iz sredstava opredeljenih za implementaciju LPA do kraja godine planirano je da se organizuje već tradicionalna akcija pomoći deci bez roditeljskog staranja sa evidencije Centra za socijalni rad.

Grad Valjevo implementira Lokalni plan akcije za decu u saradnji sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF- om) od 2007. godine. LPA je deo Nacionalnog plana akcije za decu (NPA) koji je Vlada Republike Srbije usvojila 2004. godine. Ovaj strateški dokument na nacionalnom i lokalnom nivou definiše politiku prema deci za period do 2015. godine. Podršku Nacionalnom planu akcije za decu pružili su, osim UNICEF-a i Kanadska agencija za međunarodni razvoj (CIDA), kao i norveška organizacija „Save the children“.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…