lekar.jpgSvaki 20. pregled u domovima zdravlja u Srbiji je preventivnog karaktera, dok se u zemljama Evropske unije preventivno pregleda svaki peti pacijent, podaci su Evropskog velnes instituta.
U 2009. godini bilo je smo četiri odsto preventivnih pregleda, a povećanje je naujverovatnije rezultat najave uvodjenja kapitacije, odnosno plaćanja zdravstvenih radnika po učinku. Ipak, u EU preventivno se obavi 20 odsto pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

I pored toga što su u Srbiji pokrenutni brojni skrining programimi koji se sprovode na rizičnim grupama stanovništva za rano otkrivanje malignih oboljenja, najveći nedostatak je što se posle obavljenog programa pacijentima ne objašnjava kako treba da žive i ponašaju se ubuduće.

Od prvog septembra u Domu zdravlja Valjevo počeli su pregledi žena u okviru projekta “Prevencija karcinoma grlića materice“. U pitanju je projekat za čiju realizaciju su konkursom odobrena sredstva Ministarstva zdravlja. U okviru projekta će se raditi kolposkopski pregledi žena, kojima će pozivno pismo biti upućeno na kućne adrese. Pored toga, sve zainteresovane žene se i same mogu prijavljivati na broj telefona 295-380. Pregledi se na ovaj broj telefona mogu zakazivati radnim danima od 10 do 13 časova.

Pregledi će se obavljati svakog radnog dana i subotom pre podne od 9 do 11 časova, a dnevno će biti pregledano 25 žena, ukupno oko 2000. Projekat će trajati četiri meseca, ali će pregledi i po završetku biti nastavljen.

Prema podacima Instituta za onkologiju, u Srbiji godišnje beleži oko 1500 novootkrivenih slučajeva karcinoma grlića materice, a svakog dana jedna žena izgubi život. Srbija je prva zemlja u Evropi po broju obolelih od ove bolest. Karcinom grlića materice predstavlja podmuklu bolest, potpuno je izlečiva ukoliko se dijagnoza postavi na vreme, tako da je preventivni pregled od neprocenljivog značaja.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…