njive-livade2.jpgU gotovo svim opštinama u Srbiji u ovoj godini biće osnovani fondovi za razvoj poljoprivrede i prednost u dobijanju finansijske pomoći za njihovo otvaranje imaće nerazvijene opštine.
U prvoj godini država i lokalna samouprava će u fondove uložiti jednaka sredstva, u drugoj će država ulagati 30 odsto sredstva, a u trećoj godini 20 odsto novca.

Namena tih sredstava zavisiće od toga šta je u kojoj od opština u Srbiji prioritet u poljoprivrednoj proizvodnji. Uslovi za dobijanje sredstava za tih fondove su registrovano poljoprivredno domaćinstvo i sufinansiranje lokalne samouprave.

Kamate za sredstva iz tih fondova ne mogu biti veće od dva odsto, jer dosadašnje kamate od 15 odsto na godišnjem nivou nisu bile prihvatljive za seljake, jer se novac preko njih slivao u ruke pređivača, što je ugrožavalo primarnu proizvodnju.

Sredstva fonodova za razvoj poljoprivrede u grejs periodu od tri godine neće biti opterećena kamatama, a postoji i mogućnost unapređanja proizvodnje organske hrane, koja je nekoliko puta skuplja i isplativija.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…