infakt__frame.jpg10 ruskih firmi koje se bave uvozom suve šljive prijavilo je učešće na prvoj rusko-srpskoj konferenciji proizvođača, izvoznika i uvoznika suve šljive. Ova konferencija će se održati u Valjevu, 28. i 29. avgusta, u organizaciji nedavno osnovane Nacionalne asocijacije proizvođača suve šljive.

Asocijacija proizvođača suve šljive osnovana je da bi se suva šljiva, kao srpski brend, lakše plasirala na rusko tržište, koje je zainteresovano za srpsku šljivu. Tako organizovani, proizvođači će moći da podižu i nove zasade šljive i povećaju izvoz.

Do pre 20 godina, iz Srbije se na tržište Sovjetskog Saveza izvozilo čak 250.000 tona suve šljive godišnje, ali su sankcije i neorganizovanost proizvođača šljive učinili svoje, pa je taj izvoz sada simboličan.

Očekuje se da će, povratkom na rusko tržište, već u ovoj godini biti izvezeno 1.000 tona suve šljive, a zatim će se iz godine u godinu ta kolčina povećavati.

Na konferenciji o suvoj šljivi u Valjevu biće reči i o tome šta Vlada Srbije treba da učini da se ovaj program ostvari, pre svega putem povoljnijih kredita za podizanje novih zasada šljive, kako je to urađeno u vinogradarstvu.

Jer, bez te pomoći, udruženi proizvođači suve šljive neće moći mnogo da učine.

Na konferenciji će biti reči i o proizvodnji suve šljive u Srbiji, o ruskom trzistu suve šljive, sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, ali i o zahtevima ruskog trzista i mogućnosti ruskih investitora da ulazu u Srbiju, posebno u razvoj šljivarstva.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…