Maline 1.jpgProizvođači u Srbiji najavljuju poskupljenje mesa, ulja i šećera, zbog viših cena goriva i pada dinara, na pijacama seljaci već podigli cene voća i povrća
Novo poskupljenje goriva i pad vrednosti dinara izazvaće niz poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Domaći proizvođači tvrde za Press da će meso da poskupi za oko 50 dinara po kilogramu, litar ulja za desetak dinara, a kilogram šećera za dva dinara.
Najveće poskupljenje očekuje se kod mesa, a prerađivači kalkulišu na koji način da prolongiraju poskupljenje jer je prodaja drastično pala. Direktor „Big bula” Dragan Gutić kaže za Press da će meso da poskupi do 10 odsto po kilogramu.

Sekretar odbora za agrar PKS-a Milan Prostran smatra da će se rast cene goriva mnogo više osetiti na jesen.
– Kod nas je niska kupovna moć pa se trgovci i proizvođači, zbog straha da će im opasti promet, odriču dela zarade. Druga stvar, nama stižu konkurentni proizvodi iz EU zbog čega se delimično sprečava ugradnja visokih cena imputa. Tako da ne očekujem veće cene za narednih mesec do dva, ali to ne znači da na jesen ne treba očekivati da će se to desiti – smatra Prostran.
U srpskim uljarama juče nisu hteli ništa konkretno da kažu u vezi sa cenama. Ipak, u dobro obaveštenim krugovima priča se o tome da bi umesto povećanja cena mogao da bude ukinut akcijski rabat od 12 odsto, koji uljari drže već duže vreme. Prema saznanjima Pressa, ukoliko bi se ovo desilo, cena ulja bi skočila za oko 10 dinara po litru!
Seljaci u minusu!
Direktor šećerane „TE-TO” Senta Ljubiša Radenković navodi za Press da je potražnja za šećerom veća tokom letnjih meseci, pa proizvođači neće biti primorani na drastična poskupljenja.
– S obzirom na ova nova kretanja cena goriva, može se očekivati da dođe do blagog rasta cena šećera. Ne bi trebalo da bude više od dinar do dva po kilogramu – najavljuje Radenković.
Lazar Ljubisavljević iz Dragačeva, koji prodaje voće i povrće na Palilulskoj pijaci, kaže za Press da su seljaci prinuđeni da povećaju cenu svojih proizvoda kad god poraste cena goriva!

– Zbog novog poskupljenja goriva cena uvoznog voća i povrća porasla je za pet do sedam dinara. Za mesec dana gorivo je poskupelo dva puta, pa smo i mi za isti iznos poskupeli naše proizvode. Prinuđeni smo na to jer dobavljačima od kojih kupujemo robu plaćamo po višim cenama. Svesni smo da je situacija teška. Dinar je devalvirao, plate i penzije su male, vidi se da ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem. Sve je više onih koji kupuju jedan krastavac, limun ili pomorandžu. Neki traže 200, 250 grama jagoda, mnogo im, kažu, pola kile. Ima doduše i onih koji ne pitaju za cenu, ali njih je sve manje – priča Ljubisavljević.
Mleko i hleb neće poskupeti!
Na tezgi do njegove svoju robu pokušava da proda bračni par Branka i Veljko Žegarac iz Čente. Žale se da ne pamte kada su se voće i povrće teže prodavali!
Dinar na klackalici
Srpske privrednike brine i nagli rast evra, koji od danas vredi 100,26 dinara. Ekonomista Miroslav Zdravković smatra da evro neće biti veći od 103 dinara.
– Sigurno neće ići više od 102 do 103 dinara. Na osnovu svih makroekonomskih podataka, nema nijednog razloga da dinar bude 105 ili 110, kao što se strahuje – kaže on.
S druge strane, ekonomista Stojan Dabić navodi da je teško reći koji će biti gornji kurs jer to zavisi od ekonomske snage zemlje.
– Kurs se može braniti ako imate veći izvoz od uvoza. Ako je tako, onda ćete ga držati na nižem nivo, ali ako je obrnuto, onda ćete pustiti kurs da raste. A kurs se može braniti samo rezervama stvorenim iz izvoza a ne iz drugih izvora – smatra Dabić.
– Nema kupaca! Sve se kupuje na komad. Paradajz, paprika, krastavac… Neki se odvaže pa kupe dva paradajza, dve paprike i jedan krastavac. Voće i povrće jesu skupi ako se gledaju primanja u Srbiji, ali i naša ulaganja su velika. Čim dođemo u Beograd, pre nego što počnemo da radimo naši rashodi su 1.200 dinara. A gorivo stalno poskupljuje – kaže Branka Žegarac. Njen suprug Veljko priznaje da je situacija toliko loša da seljaci dižu cene samo onih proizvoda koje i sami kupuju od dobavljača.
Ako je za utehu, mleko i hleb neće poskupeti u skorije vreme, a proizvođači najavljuju moguće smanjenje rabata trgovcima. Predsednik Unije privatnih pekara Zoran Pralica kaže za Press da su trenutno najviše na udaru industrijski proizvođači hleba.
– Zasad znamo da je cena pšenice na berzi između 11 i 12 dinara, tako da je stabilna i cena brašna. Očekujemo da će veliki industrijski proizvođači smanjivati marže kod trgovaca, ali zbog velike konkurencije ne očekujem da će cene hleba biti veće – kaže Pralica.
Direktor „Salforda” Slobodan Petrović tvrdi za Press da ni mleko neće poskupeti uprkos rastu cena energenata.
– Zbog kriznog perioda pokušavamo da održimo sadašnju cenu jer smo svesni da je kupovna moć mala – kaže direktor „Salforda”, koji u svom sastavu ima najviše mlekara u zemlji.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…