infakt__frame.jpgOtvaranjem Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju i Kluba za osobe sa invaliditetom uspostavljene su dve nove usluge socijalne zaštite za dve najosetljivije kategorije stanovništva u Valjevu. Ovaj projekat, koji je podrazumevao adaptaciju oba objekta, grad Valjevo je realizovao uz učešće i podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Državne agencije za razvoj Velike Britanije, Ministarstva spoljnih poslova Norveške, Rajfajzen banke sa svojim humanitarnim fondom i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u cilju uspešne implementacije Strateškog plana socijalne zaštite.

Novi pristup i metod socijalnih usluga u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju, lako, umereno i višestruko ometena u razvoju, sa autizmom, slabovidošću, Daunovim sindromom, implementiran je kroz njihovo poboljšanje kvaliteta života uz uključivanje u obrazovne i društvene aktivnosti. Ovaj objekat ima kapacitet za 30 korisnika, 26-toro je već prijavljeno uzrasta od 9-30 godina starosti. Ukupna vrednost ove investicije je 14,9 miliona dinara. Od toga, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku opredelilo je preko 4,5 miliona dinara, milion dinara izdvojilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, oko 2,8 miliona donirala je Rajfajzen banka kroz Humanitarni fond „Budimir Boško Kostić”, a grad Valjevo više od 6,6 miliona dinara do sada za uspostavljanje i održivost usluge, operativne i druge troškove.
Oko 5,2 miliona dinara predviđeno je gradskim budžetom za sledeću godinu, kako bi Dnevni boravak bio u funkciji.

Otvaranje Dnevnog boravka je deo jedne šire strategije, na republičkom ali i lokalnom nivou, u kojoj se eksplicitno ističu one grupe stanovništva kojima je podrška društva neophodna. Jedan od prioriteta Strategije su deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom. Ova vrsta usluge sprečava marginalizaciju dece iz ove kategorije, podržava njih i njihove porodice, a to i jeste cilj reforme.

Za rekonstrukciju i adaptaciju objekta Otvorenog kluba za osobe sa invaliditetom u Valjevu, ukupno je investirano oko 7,3 miliona dinara. Ministrstvo za rad i socijalnu politiku izdvojilo je preko 4 miliona dinara, grad Valjevo oko 3 miliona, a 150.000 dinara je vrednost donacije u opremi. Klub je ima kapacitet za 80 korisnika i namenjen je osobama sa invaliditetom očuvanih mentalnih sposobnosti uzrasta od 15-40 godina.

Oba objekta adaptirana su i prilagođena novim korisnicima realizacijom projekta „Podrška sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite u Republici Srbiji”. Opšti cilj ovog projekta je stvaranje jednakih mogućnosti za punu participaciju u lokalnoj zajednici dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, kao i njihova inkluzija koja podrazumeva saradnju i zajedničko učešće šire populacije građana i institucija.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…