infakt__frame.jpgIz Zavoda za javno zdravlje Valjevo danas je stigla potvrda da je od tri slučajno uzorkovana brisa novi grip potvrđen u dva slučaja. Radi se o dva srednjoškolca koji su na kućnom lečenju sa blagom kliničkom slikom, više od 48 sati bez povišene temperature i bilo kakvih komplikacija i dobro se osećaju. Od subote 7. novembra građani mogu dobiti savete lekara svakog dana od 9 do 17 časova pozivom na broj telefona Call-centra Doma zdravlja Valjevo 014/ 295-395.

U Zdravstvenom centru Valjevo primenjuju se mere postupanja u situacijama kada je potvrđen novi grip, u skladu sa Operativnim planom aktivnosti pre i u toku pandemije gripa za područje Kolubarskog okruga. U Bolnici Valjevo su već zabranjene posete bolesnicima, pojačane su mere zaštite pacijenata i osoblja, a rad je organizovan u skladu sa preporučenim merama.

U Srbiji je do sada virus novog gripa potvrđen kod 224 osobe, od kojih su četiri preminule, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. U Srbiji se svakodnevno povećava broj obolelih sa simptomima sličnim novom gripu ali je primećen i veći broj onih sa akutnim respiratornim infekcijama u odnosu na ranije godine.

Vlada Srbije naložila je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje da po hitnom postupku pokrene proceduru za javnu nabavku tri miliona vakcina protiv novog gripa, a prioritet će pri vakcinisanju imati deca starija od šest meseci, stariji građani, hronični bolesnici i zaposleni u javnim ustanovama. U prvom trenutku biće moguća vakcinacija polovine stanovništva, a potom i ostalih, što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva.

Novi grip se prenosi sa osobe na osobu, najčešće putem kapljica koje se stvaraju pri kijanju i kašljanju ili preko predmeta koji su zagađeni respiratornim sekretom. Period inkubacije je tri do pet dana od kontakta sa obolelom osobom (istekom sedam do 10 dana nakon pojave simptoma, obolela osoba više nije zarazna za svoju okolinu).

Simptomi gripa virusa A (H1N1) slični su simptomima drugih vrsta gripa A: groznica, visoka temperatura (preko 38S), glavobolja, gušobolja, curenje iz nosa, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, osip po koži, mučnina, povraćanje, proliv i opšta malaksalost, pri čemu se ne moraju svi simptomi ispoljiti.

Saveti za prevenciju su što češće prati ruke sapunom i vodom, pri kijanju i kašljanju prekriti nos i usta papirnom maramicom, ne dodirivati neopranim rukama oči, nos i usta, izbegavati boravak u zatvorenim prostorijama gde ima osoba koje imaju simptome gripa, provetravati prostoriju.

Preporuke za zaposlene su kod pojave simptoma bolesti potrebno ostati kod kuće o svojoj bolesti sve osobe koje su bile u kontaktu sa vama u periodu od sedam dana, uredno uzimati preporučenu terapiju.

U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja odmah se javiti svom lekaru, a ukoliko ste bili u kontaktu sa obolelim osobama pratite svoje zdravstveno stanje tokom sedam dana od kontakta, te ukoliko dođe do pojave simptoma, ostati kod kuće.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…